De Bergse Roos Gomes staat op 15 november op het podium van het auditorium van de universiteit van Tilburg om "de presentatie van haar leven" te geven.

Het concept komt uit Amerika en mensen met een vernieuwend idee, concept of project dat gedeeld moet worden, krijgen hier de kans om zich te manifesteren.

Nadat Volkan Tasdan, haar leraar social science op Het Rijks, de video van de speech die Roos samen met klasgenoot Rowen Nieuwpoort heeft geschreven online zette, werd hij binnen een half uur benaderd door de organisatie van TEDx in Tilburg om zijn leerling uit te nodigen.

Tijdens de les geeft Tasdan zijn leerlingen de opdracht om een pitch te schrijven en uit te voeren in de stijl van de bekende TED pitches in Amerika.

Het gaat dan niet alleen om de inhoud maar ook hoe de pitch wordt gehouden. "Je moet het publiek kunnen boeien. Daarnaast moet je uitstraling hebben je onderwerp moet vernieuwend zijn", aldus de maatschappijleraar.

Geboeid

Normaalgesproken zit de leraar achter in de klas aantekeningen te maken over de positieve punten en de verbeterpunten. Toen Roos dertig seconden met haar speech bezig was kon hij echter niets anders doen dan geboeid luisteren.

Ook online viel het verhaal van de jonge spreker in de smaak. Toen Tasdan de video online zette als voorbeeld voor toekomstige leerlingen, werd hij al snel vele malen bekeken en gedeeld.

Labelen

De pitch van Roos gaat over het labelen dat mensen onbewust en bewust doen en hoe het eigenlijk beter zou zijn als we dit niet zouden doen.

"Als mensen mij zien, wordt ik meestal meteen bestempeld als klein. Maar mensen labelen mij ook vaak als hoogbegaafd. Als mensen bijvoorbeeld na een toets aan me vragen hoe ik hem heb gemaakt en ik geef vervolgens aan dat ik hem voor mijn gevoel niet goed heb gemaakt, zeggen ze vaak dat ik toch wel weer een negen zal halen", vertelt ze.

Hoewel ze wel vaak goede cijfers haalt, heeft dit stempel volgens haarzelf wel invloed. Gomes geeft in haar pitch aan dat het beter zou zijn om mensen niet te labelen of in een bepaald hokje te stoppen. Ze geeft echter ook aan dat het wel heel moeilijk is om dit niet te doen omdat je onbewust heel snel iemand in een hokje stopt.

"Het is volgens mij heel moeilijk en het kost heel veel energie om mensen niet meteen in een hokje te stoppen", benadrukt Gomes.

Actueel

Met de situatie rondom de vluchtelingenproblematiek is het de pitch van Roos Gomes erg actueel. "Ik denk dat dit wel één van de redenen is dat ik ben uitgenodigd om te komen spreken", aldus Gomes.

Tasdan geeft aan dat het onderwerp inderdaad extra actueel is door de discussie rondom vluchtelingen maar dat zijn leerling sowieso een bijzonder talent heeft en dat het buiten de actualiteit sowieso een heel sterk verhaal is. "Heel veel mensen zullen het verhaal van Roos herkennen", aldus de leraar van Het Rijks.

Hij verwacht ook dat er na de pitch in Tilburg er een hele wereld voor zijn leerling open gaat. Wat ze in de toekomst wil gaan doen weet Gomes nog niet. Ze gaat zich eerst goed voorbereiden op de pitch in Tilburg. Haar talent om mensen te raken wil ze gebruiken als leidinggevende.

De politiek ziet Gomes als een serieuze optie maar de advocatuur trekt haar ook heel erg.