Naar aanleiding van de brand en ontploffing in reactor 1 van de kerncentrale in het Belgische Doel zaterdagavond pleit GBWP in Bergen op Zoom voor sluiting van de reactoren van Doel 1 en 2.

Dat laat fractievoorzitter Evert Weys zondag weten.

Zaterdagavond woedde een kleine brand in de transformator van reactor 1. Dat meldt deredactie.be. Er vond ook een kleine ontploffing plaats, maar het vuur was snel geblust, laat de nieuwswebsite weten.

Persvoorlichter Els de Clercq van de kerncentrale liet weten dat de brand en ontploffing plaatsvond in Doel 1, die momenteel buiten werking is. "Dit is echter wel een reactor die men in december dit jaar al weer in werking wil stellen", aldus Weys. "De oorzaak van het incident wordt uitgezocht." 

GBWP heeft al meerdere malen aangegeven zich grote zorgen te maken over de veiligheid op het complex van de kerncentrale te Doel.

Veiligheid

"Electrabel en toezichthouder FANC zeggen veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. Desondanks moeten we constateren dat er met deze ontploffing weer een hoofdstuk moet worden toegevoegd aan de reeks van incidenten in de centrale die het gevoel van veiligheid in de omgeving verslechteren", zegt Weys.

De partij roept gemeenten in de omgeving, de veiligheidsregio’s, de provincies Noord-Brabant en Zeeland en het Rijk op om de handen ineen te slaan en te eisen dat er grensoverschrijdende inspraakprocedure komt, waarin op definitieve sluiting kan worden aangedrongen.’