80 miljoen euro voor motorenhal op vliegbasis Woensdrecht

Het ministerie van Defensie trekt miljoenen uit voor de bouw van een motorenhal voor het onderhoud aan de F-35 (voorheen JSF) op vliegbasis Woensdrecht.

In totaal is een investering nodig van tachtig tot negentig miljoen euro voor de komst van de hal, waarvan Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft toegezegd de helft te financieren. De bouw wordt al voor 2016 voorzien, zodat in 2019 het eerste motoronderhoud kan plaatsvinden.

Het Logistiek Centrum Woensdrecht, dat gevestigd is op de Woensdrechtse vliegbasis, wordt in ieder geval de thuisbasis voor het motoronderhoud aan zowel de Nederlandse als Italiaanse F-35 motoren, maar daar komt mogelijk ook het onderhoud van andere landen bij.

Woensdrecht moet daarvoor wedijveren met de onderhoudscentra in Noorwegen en Turkije. "De Noorse en Turkse werklast wordt in de betreffende landen uitgevoerd. Het overige onderhoudswerk aan de motoren in Europa, ook die van de in Europa gestationeerde Amerikaanse F35-toestellen, wordt toegewezen aan drie onderhoudscentra. Het land dat de ‘best value’ levert, krijgt een groter deel van het werkaanbod", meldt minister Hennis in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanbesteding

Daarin kondigt de minister ook aan dat de start van de bouw gepland staat voor volgend jaar. "De aanbesteding begint binnenkort, waarna het tussen 2016 en 2019 uitgevoerd wordt." 

Hennis heeft toegezegd dat het ministerie van Defensie de helft van de naar schatting tachtig tot negentig miljoen euro zal betalen voor de bouw van het onderhoudscomplex. "Naar verwachting nemen het ministerie van Economische Zaken en de provincie Noord-Brabant elk nog een kwart voor hun rekening."

Banen

In december vorig jaar werd bekend dat het Logistiek Centrum Woensdrecht namens Nederland een bijdrage mag leveren aan het Europese motoronderhoud aan de F-35. Daardoor is het LCW nog voor de komende dertig jaar verzekerd van werk.

Het ministerie van Economische Zaken liet eerder berekenen dat het onderhoud zo’n 1.610 extra banen en een economisch impuls van 13 miljard oplevert.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat weten dat er meer dan 25 Nederlandse bedrijven betrokken zijn bij de ontwikkeling van de F-35. "Zij beschikken over veel kwalitatief hoogstaande Defensie- en luchtvaartexpertise. Die betaalt zich nu uit, te beginnen in Zuidwest-Brabant", voorspelt hij.

Lees meer over:
Tip de redactie