Woningcorporatie doet aangifte na brand in Bergse parkeerkelder

Woningstichting Stadlander doet aangifte van "een aanslag" op het appartementencomplex in Bergen op Zoom. Afgelopen maandag brak een grote brand uit in de parkeerkelder. Er zijn sterke vermoedens dat de brand is aangestoken.

"We hebben aangifte gedaan van de aanslag op het gebouw en een moordaanslag op u allen", zei Ton Ringersma, directeur van woningstichting Stadlander, tegen de bewoners van het door brand verwoeste appartementencomplex Goudbaard.

Twee dagen na de ramp organiseerde de gemeente samen met coöperatie Stadlander een bewonersbijeenkomst waarbij diverse instanties klaarstonden om de gedupeerde bewoners zo goed mogelijk te helpen met hun vragen.

De dag ervoor hadden veel bewoners al hun frustraties, woede en boosheid tijdens een besloten bijeenkomst al met Ringersma en Stadlander-vertegenwoordigers gedeeld. Deze tweede bijeenkomst stond vooral in het teken van talloze praktische zaken die geregeld moeten worden.

Camera’s 

De vrijgekomen foto’s van de verwoeste parkeerkelder met gesmolten auto’s hadden bij de bewoners veel emoties losgemaakt. "Bewoners hebben al veel stoom afgeblazen", zei Bert Jansen, woordvoerder van Stadlander over de eerdere bijeenkomst met getroffenen. Daar maakten zij woningcorporatie Stadlander flinke verwijten.

Bewoonster Dilek Ercel vertelt dat ze directeur Ton Ringersma persoonlijk heeft aangesproken. Zij vindt dat Stadlander, als eigenaar van het gebouw, voor meer veiligheid had moeten en kunnen zorgen.

Naar aanleiding van een eerdere brand in de parkeergarage onder het appartementencomplex, was Stadlander om blusapparaten en camera’s gevraagd. Maar die kwamen er niet, vertellen bewoners.

Bert Jansen verzekert dat de parkeergarage voor onbevoegden afgesloten hoort te zijn, camera’s ophangen creëert slechts schijnveiligheid, een aanslag als deze voorkom je daar niet meer.

"Wij vinden dit een criminele daad. Er waren meerdere brandhaarden dus het is met voorbedachte rade, midden in de nacht, gedaan", aldus Jansen.

Vragen

Op de informatieavond van de gemeente en Stadlander is Ercel net als andere bewoners heel rustig gebleven. "Ik ben heel boos geweest en heb veel gehuild maar je moet je verstand blijven gebruiken", vertelt een bewoonster.

De getroffenen hebben veel praktische vragen zoals: Mag een bergingsbedrijf mijn auto al weghalen? Kun je spullen die je uit je appartement meeneemt nog claimen bij de verzekering? Waar kan ik mijn post ophalen? etcetera.

Er zijn talloze zaken die gedupeerden zo snel mogelijk moeten weten en regelen. De bewoonster, die met zeventien andere bewoners tijdelijk in hetzelfde hotel verblijft, vertelt dat ze veel praten, steun hebben aan elkaar, en tips uitwisselen. Maar het belangrijkste is dat "ieder moet zorgen voor een plekje".

Zelf regelen

De bewoners van het appartementencomplex Goudbaard worden op allerlei manieren geholpen en ondersteund, maar uiteindelijk moeten ze de zaken zelf afregelen en keuzes maken.

In de Goudbaard wonen een aantal mensen in een sociale huurwoning, niet iedereen blijkt zich goed te kunnen verzekeren. Auto’s hebben vaak alleen een WA-verzekering, iemand geeft aan geen inboedelverzekering en alleen een fietsverzekering te hebben.

Het huren van vervangende woonruimte kan ook behoorlijk in de papieren gaan lopen. "Het gaat sowieso geld kosten", stelt de bewoonster. "Maar we mogen blij zijn dat we het allemaal kunnen navertellen." 

Burgemeester Petter die nauw betrokken is geweest bij de crisisopvang en deze informatiebijeenkomst twittert na afloop onder de indruk te zijn van de veerkracht van de bewoners.

Lees meer over:
Tip de redactie