De sfeer in sporthal 't Cromwiel in Steenbergen was tijdens de bijeenkomst over de komst van asielzoekers naar de gemeente grimmig op z'n tijd en meerdere mensen werden uitgejouwd. De avond verliep uiteindelijk zonder incidenten.

Burgemeester Joseph Vos gaf na afloop aan het een "heftige avond" te vinden. "De raad moet nu een afweging maken."

Vos stelde woensdag van 16.00 tot 23.59 uur een noodverordening in. Hoewel dit achteraf gezien wellicht niet nodig was geweest, noemt de burgemeester het "geen overbodige luxe".

Verschillende sprekers waren het daar niet mee eens. Zij vinden het verspilling van het geld. "Als je  zo’n avond niet kan organiseren zonder honderd man politie, dan kan je ook geen asielzoekerscentrum plaatsen", stelde een inspreker.

De uitspraak kon vanuit het publiek op veel reactie rekenen. De insprekers waren dan ook veelal tegen een azc, vanwege verschillende redenen. Ze zijn bang dat de veiligheid in Steenbergen in het geding komt, bang dat de waarde van hun huis afneemt en bang dat er geen geld overblijft voor de ouderen.

Gelukzoekers

"Als er vluchtelingen naar Steenbergen komen is niet de vraag of er iets gaat gebeuren, maar wanneer iets gaat gebeuren", stelt inspreker Michael Ottto. "

"Ik zie beelden van mannen met afgehakte hoofden in Syrië. Is dat straks mijn nieuwe buurman? Ze hebben een ander geloof, ze spugen op ons. Straks wordt mijn dochter of vrouw uitgescholden voor hoer ondat ze geen hoofddoek draagt", vervolgt hij.

Hij krijgt bijval van onder andere tegenstanders Sander Booij en PVV-statenlid Maikel Boon. "Gemeenteraad, ik vraag u om uw burgers voorop te stellen. Het zijn geen vluchtelingen, maar gelukszoekers. Ze zijn niet op zoek naar een veilig heenkomen, maar naar welvaart." 

Het PVV-raadslid vatte alle argumenten tegen een azc samen: "Er is al gebrek aan werk, er is al geen geld voor goede zorg en er is al te weinig politie. De grenzen moeten dicht."

Dankbaar

Hoewel ze in de minderheid waren, waren er ook een aantal insprekers die voor een asielzoekerscentrum zijn. Hun meningen liepen uiteen van een kleine "Ja", zo lang er maar goed onderscheid wordt gemaakt tussen de politieke vluchteling en de economische vluchteling, tot een duidelijk "Ja" om eenieder die in nood verkeerd te helpen.

Laatstgenoemde mening werd vertolkt door Dasja Abresch. Zij kreeg het flink te verduren tijdens haar spreektijd. "Ik ben iedere dag dankbaar dat ik hier ben geboren", begon ze haar betoog. Abresch vertelde dat ze zich gelukkig prijst met de voorzieningen, de veiligheid en de vrijheid die we hier in Nederland kennen. "Ik neem dit niet vanzelfsprekend", vertelde ze.

Gedurende haar betoog wordt er door verschillende mensen "vol is vol" en "azc, weg ermee" geroepen. Er wordt gefloten, geroepen, er klinkt boe-geroep. Een aantal mannen scandeert: "daar moet een piemel in". Iets dat bij menigeen te ver gaat.

De gespreksleider roept iedereen dan ook op om fatsoenlijk naar elkaar te luisteren, maar bij iedere zin die klinkt wordt luid gefloten.

Proces

Na Abresch komen nog enkele sprekers aan het woord, maar de zaal loopt gestaag leeg. De bevolking weet genoeg, ze hebben hun zegje gedaan.

"Vraag die zeshonderd asielzoekers maar eens of ze hier nog wel willen komen", oppert een inspreker nog.

Buiten nemen de mensen afscheid van elkaar en keert iedereen huiswaarts. "Nu gaan we de rest van het proces door. De raad gaat debatteren om uiteindelijk tot besluitvorming te komen", besluit burgemeester Vos.