De 23-jarige hordeloper Wicher Nijkamp uit Hoogerheide begint aan een opmerkelijk nieuw hoofdstuk in zijn sportcarrière. Momenteel traint hij namelijk om bobsleeër te worden.

 

Het traject van atleet tot bobsleeër begon voor Nijkamp met een testdag enkele weken geleden. Daarin werd getraind hoe nu daadwerkelijk met een bobslee om te gaan en maakte hij kennis met de sport.

Ook werd zijn fysiek getest, waarna hij geselecteerd werd voor het zogeheten Rookie Bobteam NL. "Het team heeft nog geen officiële naam, maar dat komt, omdat het nog niet duidelijk is wie de stuurman wordt", aldus Nijkamp.

Samen met vier andere atleten droomt Nijkamp nu van deelname aan de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang in Zuid-Korea.

Speerwerpen

Nijkamp begon zijn carrière als speerwerper. Na een start met het speerwerpen werd het voor de atleet toch het hordelopen. "Ik ben op een relatief late tijd voor de sprintonderdelen gegaan", vertelt Nijkamp., die op zijn veertiende voor het hordelopen koos.

Met de keuze om ook in het bobsleeën uit te blinken, hoeven de atletiekprestaties van Nijkamp niet achteruit te gaan, denkt hij.

"Atletiek zal voor mij altijd op nummer één staan. Ik train normaal gesproken drie à vier keer in de week voor atletiek en één keer in de week met de bobslee. In Nederland komt dat neer op het duwen van de bobslee, wat in feite het belangrijkste onderdeel is", zegt hij.

Lillehammer

Om de prestaties in het bobsleeën een boost te geven, verblijft Nijkamp samen met vier andere atleten deze week in het Noorse Lillehammer. "We zijn samen met de bond een traject aangegaan om opgeleid te worden tot bobsleeërs", vervolgt Nijkamp.

"Deze week in Lillehammer worden we op weg geholpen met het sturen van de bobslee en kijken we wie het beste van ons als eerste stuurman kan starten tijdens de kwalificatiewedstrijden."

Tijdens de kwalificatiewedstrijden kan Nijkamp zich kwalificeren voor het WK junioren in het Duitse Winterberg. Daar moeten de eerste stappen worden gezet in de richting van het einddoel, de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

"Zo kan het ooit mogelijk zijn dat ik om de twee jaar op de Spelen actief ben", droomt Nijkamp.