Het is nog onduidelijk of er in de toekomst vaker een beroep wordt gedaan op Bergen op Zoom voor de opvang van vluchtelingen. Dat zegt burgemeester Frank Petter. 

In sporthal De Boulevard verblijven momenteel 200 asielzoekers. Vanwege het grote aantal vluchtelingen dat op dit moment het land binnenkomt, heeft de rijksoverheid aan alle gemeenten in Nederland gevraagd of ze ook een steentje bij kunnen dragen in de opvang. 

Snel schakelen

Er moest de afgelopen week snel worden geschakeld en gehandeld volgens Peter Bogers, hoofd van de crisisopvang. Dit omdat de gemeente toen pas te horen heeft gekregen dat er zaterdag een groep van 200 vluchtelingen in Bergen op Zoom zouden aankomen voor 72 uur crisisopvang. Het hoofd van de crisisopvang geeft aan dat er vanaf dat moment veel geregeld en voorbereid moest worden.

“Het is heel moeilijk inschatten waar je jezelf op moet voorbereiden. Je weet namelijk totaal niet of je te maken krijgt met ouderen, jongeren, gezinnen, mannen of vrouwen”, legt hij desgevraagd uit.

Zodoende moest er op het moment dat de groep mensen aankwam in Bergen op Zoom gekeken worden waar de behoeften lagen. “We proberen daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. We willen zo goed mogelijk voor deze mensen zorgen”, aldus burgemeester Petter.

Tevreden

Ruim 24 uur na de aankomst van de vluchtelingen in Bergen op Zoom geeft Bogers aan dat hij zeer tevreden is en dat alles vooralsnog heel goed is verlopen. “De sfeer binnen de opvang is goed en ze voelen zich heel erg welkom in onze stad”, vertelt het hoofd van de crisisopvang.

Hij geeft aan dat veel mensen zich wel onzeker voelen over de toekomst omdat ze vaak niet weten hoe die eruit ziet. “Je merkt ook dat het heel erg leeft onder de bevolking. Zo zijn er op de eerste dag mensen van Syrische komaf naar de opvanglocatie gekomen om mensen de stad te laten zien. Verder wordt er wat gevoetbald buiten en gaat het er allemaal heel ontspannen aan toe”, aldus Bogers.

Er is volgens hem bewust gekozen om de mensen in de opvang ook gewoon vrij te laten gaan en staan waar ze willen. “We regelen een opvang en geen gevangenis voor deze mensen”, benadrukt de coördinator.

Onvrede

Petter geeft aan dat de gemeente bezorgde reacties krijgt als het gaat over de opvang van de vluchtelingen. Eerder werd hem namelijk ook al een petitie aangeboden door het Bergse PVV-Stadenlid Maikel Boon tegen de opvang van vluchtelingen.

“We moeten met elkaar zorgen dat de veiligheid gehandhaafd blijft”, aldus Petter. Daarom wordt de opvanglocatie beveiligd door security en wordt er ook samengewerkt met de hulpdiensten.

Trots

De burgemeester geeft aan dat de organisatie van de opvang trots mag zijn op het resultaat dat ze in zo’n korte tijd hebben neergezet. De eerste 24 uur verliepen volgens Bogers dan ook als een speer. “Eigenlijk is alles wat we gepland hebben, ook gelopen zoals het moest. Daarnaast is het veel improviseren maar ook dat liep goed”, besluit de coördinator van de opvang.