De gemeente Bergen op Zoom gaat op vrijdag 9 oktober een regenboogvlag hijsen bij het gemeentehuis. Dat heeft wethouder Coppens toegezegd. 

Enige weken geleden kreeg de gemeente een verzoek om hieraan mee te doen van de regionale afdeling van COC Nederland. Met het hijsen van de vlag staat de gemeente stil bij de (seksuele) diversiteit binnen de gemeente.

Enkele weken geleden stuurde Arnold van der Heijden, voorzitter van COC West-Brabant-West & Tholen, een brief aan de gemeenteraad met daarin een oproep om een activiteit te organiseren voor de internationale coming-outdag die op 11 oktober wordt georganiseerd. 

Spontaan idee

“Wij hebben hierover gesproken als college en we willen hier graag aan meedoen”, vertelt wethouder Ad Coppens. “Het is een heel spontaan idee, waar we graag ‘ja’ tegen zeggen.”

Omdat de coming-out dag op zondag 11 oktober valt, is door het COC-WBWT voorgesteld om op vrijdag 9 oktober de regenboogvlag al te hijsen. “Zodat deze in het weekend kan blijven hangen en dat die dan op maandag 12 oktober weer gestreken kan worden.” 

Regio

Ook de andere gemeenten in de regio West-Brabant-West zijn aangeschreven, alsook de gemeente Tholen. De gemeente Steenbergen heeft nog niet gereageerd op het verzoek, wel zijn er vragen gesteld door de fractie van Gewoon Lokaal! Zij stellen positief tegenover het verzoek te staan.

Of er door het college al een definitief standpunt is ingenomen, is nog niet bekend. De gemeente Woensdrecht geeft aan op dinsdag 29 september het verzoek binnen het college te bespreken.

Regenboogvlaggen werden en worden door de eeuwen heen gebruikt door zeer uiteenlopende groepen en gebieden verspreid over de hele wereld. De regenboogvlaggen worden in Nederland vaak gebruikt door de LHBT-gemeenschap en de vredesbeweging.