Bij een inbraak in de Joannes de Doperkerk in Nieuw-Vossemeer hebben dieven vorige week een grote hoeveelheid kostbare kandelaren, kelken, monstransen, wierookvaten en een kroon met edelstenen gestolen.

De politie heeft zondagochtend in Waalwijk en Loon op Zand twee verdachten (26 en 43) aangehouden. Alleen een monstrans werd teruggevonden. De overige buit is nog spoorloos.

Emeritus-pastoor Bertus van Schaik ontdekte de inbraak vrijdagochtend 4 september, toen hij de kerk wilde openen voor een bouwbedrijf. "Ik rook een brandlucht. Die kwam van het openslijpen van de kluisdeuren", aldus Van Schaik. 

"Ik ben meteen in gebed gegaan om Onze Lieve Heer te vragen de dieven te bekeren, anders komen ze in de hel terecht”, zegt de 80-jarige pater tegen persbureau Ginopress.

Schade

De inbrekers hebben niet alleen veel kostbaarheden gestolen, maar ook veel schade aangericht aan het interieur van de kerk. Ze hebben de deur van een grote kluis open geslepen. Door de vonkenregen is de vloerbedekking aangetast.

De mis van zondagochtend ging wel gewoon door. De kerk kon de benodigde kandelaren, schalen en kelken van een andere kerk van de Sint Annaparochie lenen.