Na een grondige verbouwing is het hernieuwde bezoekerscentrum De Kraaijenberg onder grote publieke belangstelling heropend in Bergen op Zoom.

Vanaf november 2014 werd er flink verbouwd om het centrum meer met zijn tijd mee te laten gaan.

Volgens Annelieke Kelderman, voorlichter van Het Brabants Landschap, is het nieuwe centrum helemaal klaar om vooral jongeren de liefde voor natuur te laten ontdekken.

"We hebben het hele gebouw van binnen compleet verbouwd. In mei dit jaar waren de werkzaamheden klaar en zijn we aan de slag gegaan met de inrichting", vertelt Kelderman. Dit alles heeft geresulteerd in een bezoekerscentrum dat veel meer van deze tijd is.

Vliegtuig

In het hernieuwde centrum zijn er zogenaamde belevenissen. In deze 'nissen' kunnen bezoekers de elementen water, lucht en aarde verkennen. Zo is er een nis waarin de bezoekers in een vliegtuig gaan zitten en door midden van een filmpje letterlijk over het Markiezaatsmeer vliegen.

De 80.000 euro die Brabants Landschap van verschillende sponsoren en de Postcode loterij heeft gekregen, zijn allemaal opgegaan aan de verbouwing en de nieuwe inrichting. "Voor het inrichten van een interactieve nis hebben we zo’n tienduizend euro nodig", aldus Kelderman.

Het bezoekerscentrum richt zich voor het grootste gedeelte op kinderen. "De liefde voor de natuur ontstaat vaak op jonge leeftijd en daarom vinden we het belangrijk om de volgende generaties al op jonge leeftijd wat mee te geven over de natuur", zegt Kelderman.