De Sint Nicolaas-comités in de gemeente Bergen op Zoom kijken reikhalzend uit naar de uitkomst van de landelijke discussie over de toekomst van Zwarte Piet.

De Verenigde Naties gaven Nederland vrijdag de opdracht om de hulpjes van Sinterklaas zo te veranderen, dat zij niet meer verwijzen naar het slavernijverleden.

Wat dat betekent voor de lokale intochten en vieringen is volgens Rieny Hagenaars van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom nog koffiedik kijken. “Wij wachten de uitkomst van de landelijke discussie af.”

Terwijl de landelijke intocht vorig jaar in Gouda in heel Nederland opzien baarde met gele kaaspieten en bruine stroopwafelpieten, hielden de comités in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat het gewoon bij Zwarte Piet.

Ook het gemeentebestuur was er vorig jaar snel klaar mee. “Zwarte Piet is en blijft zwart”, was toen het duidelijke standpunt van burgemeester en wethouders.

Evenwicht

Daar komt mogelijk dit jaar toch verandering in. In hun vijfjaarlijkse rapport over discriminatie toonden de Verenigde Naties zich kritisch over de traditie van Zwarte Piet in Nederland. “Het feit dat de traditie diepgeworteld is, is nog geen rechtvaardiging van discriminerende praktijken en stereotypen”, luidt het strenge oordeel van het VN-Comité voor de Uitbanning van Discriminatie. 

Het comité roept de Nederlandse regering op om ‘een redelijk evenwicht’ te vinden, waar alle Nederlanders zich in kunnen vinden. Dat betekent dat de zwartepietendiscussie de komende maanden weer in alle hevigheid zal losbarsten.

Afwachten

De comités in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat mengen zich daar voorlopig nog niet in. “Wij hebben nog geen standpunt ingenomen. Daarvoor wachten wij de uitkomst van de landelijke discussie af”, zegt Rieny Hagenaars, woordvoerder van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom.

Hij verwacht dat de Bergse stichting pas in de loop van november een definitief besluit neemt over de rol en het uiterlijk van Zwarte Piet.

Ook het Sint Nicolaas Comité in Halsteren wil nog niet voor de muziek uitlopen. “Het is allemaal nog vers van de pers. Wat dat betreft volgen wij de lijn van Bergen op Zoom en wachten wij de landelijke discussie af”, aldus Corné van Aert van het Halsterse comité.

Het Sint Nicolaas-comité Lepelstraat kon nog niet reageren.