De gemeente Bergen op Zoom zou al jaren nalatig zijn in het onderhoud aan stadspaleis het Markiezenhof, zo blijkt uit onderhoudsrapporten en inspetierapportages.

Dat zegt BSD-voorman Louis van der Kallen op basis van een eigen onderzoek. Hij onderzocht alle rapporten die de afgelopen tien jaar zijn verschenen zijn. 

Adviezen van Monumentenzorg en andere inspectiediensten over noodzakelijk onderhoud worden volgens het raadslid herhaaldelijk in de wind geslagen.

“Wel dure onderzoeken, maar uiterst weinig uitgevoerde werkzaamheden”, zo concludeert Van der Kallen.

Rapporten

Via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft Van der Kallen alle dossiers vanaf 2005 opgevraagd die betrekking hebben op het onderhoud van het Markiezenhof. De afgelopen tien jaar blijken maar liefst veertien rapporten te zijn opgesteld over de bouwkundige onderhoudsstaat van het stadspaleis. 

De inspecties van Monumentenwacht en Jobse waren bovendien van dezelfde kwaliteit. “Je reinste geldverspilling”, vindt de fractievoorzitter van de Bergse Sociaal-Democraten. “Wat is de motivatie geweest om twee instanties tot drie keer toe dezelfde inspecties te laten uitvoeren?” zo vraagt hij zich af. 

Inhoud

Inhoudelijk verbazen de rapporten hem echter nog meer. Want de dure rapporten, zoals Van der Kallen ze bestempeld, bevatten jaar op jaar wel degelijk een reeks dringende adviezen en aanbevelingen.

Met name de vrijwel jaarlijkse gedetailleerde rapporten van de Monumentenwacht laten zien wat de adviezen waren en welke naar aanleiding van de vorige rapportage zijn uitgevoerd. Ook de Conserf-rapportage uit 2008 en 2012 spreekt herhaaldelijk over achterstallig onderhoud.

"Veelal worden slechts enkele van de soms circa tien dringende adviezen uitgevoerd. Het Markiezenhof, het kroonjuweel van Bergen op Zoom, wordt ronduit belabberd onderhouden”, zegt Van der Kallen. 

'Opzet'

Het slechte onderhoud blijkt zo structureel dat Van der Kallen opzet vermoed met de redenering: 'onderhoud moeten we volledig zelf betalen en bij restauratie betaalt mogelijk de provincie of het Rijk mee'.

Volgens hem is dat, buiten dat dit tot extra kosten leidt voor de samenleving, gokken met een gebouwencomplex dat gekoesterd moet worden. 

In een brief vraagt Van der Kallen het gemeentebestuur te reageren op zijn bevindingen en roept hij op om de adviezen uit de onderhoudsrapporten alsnog zo snel mogelijk op te pakken. De gemeente kon inhoudelijk nog geen reactie geven op het onderzoek van Van der Kallen.