Agrariërs in het buitengebied van Halsteren en Lepelstraat kunnen niet meer onbeperkt kleinschalige voorzieningen buiten hun bouwblok realiseren. 

De Raad van State roept de bouw van paardenschuilstallen en permanente constructies voor teeltondersteunende voorzieningen in het Bestemmingsplan Buitengebied Noord een halt toe.

De gemeente Bergen op Zoom krijgt nu een half jaar de tijd om de opgelegde veranderingen aan te passen in het bestemmingsplan.

Geen verrassing

De uitspraak van de Raad van State komt niet als een verrassing. In december 2014 zette het hoogste rechtsorgaan van Nederland via een voorlopige voorziening al een streep door de wens van de gemeenteraad om kleinschalige voorzieningen toe te staan buiten het agrarisch bouwblok.

De gemeenteraad wilde agrariërs tegemoet komen door de bouw van schuilstallen voor hobbydoeleinden en teeltondersteunende voorzieningen in de vorm van aardbeiteelttafels, plastic tunnels en hagelnetten niet mee te rekenen in het bouwblok.

De gemeenteraad ging daarin zelfs zover dat agrariërs permanente constructies voor tijdelijke voorzieningen mochten laten staan, zonder dat zij ten koste zouden gaan van het bouwblok.

Versnippering

Die meegaande houding was voor veel natuurorganisaties een brug te ver. Ze vrezen voor een versnippering in het buitengebied en stapten naar de Raad van State. 

De gemeente krijgt nu 26 weken de tijd om het bestemmingsplan te herstellen. 

Lees meer op de website van Weekblad De Bode.