Stadlander zal zorgcentrum Catharina in het centrum van Bergen op Zoom niet gaan herontwikkelen. Er zouden 116 tot 180 woningen komen met, voor het plein, passende horeca.

Volgens Stadlander-bestuurder Ton Ringersma heeft de houding van eigenaar TanteLouise-Vivensis ervoor gezorgd dat men de stekker uit het plan moest trekken.

"Dit zal een heel negatief effect hebben op de binennstad", voorspelt Ringersma. "We hadden graag met het plan aan de slag gegaan, maar als we zo worden tegengewerkt, houdt het op een gegeven moment op. De ontwikkeling van het gebied zal in ieder geval fikse vertraging oplopen en daar is niemand bij gebaat."

Stadlander zou het gebouw overnemen voor zo’n vier miljoen euro. Wel vroeg de woningcorporatie om risicoverdeling inzake eventuele grondvervuiling en asbestsanering. "In dergelijke gebouwen zit asbest, dat weet je. Maar uit gedegen onderzoek bleek dat er in de Ketrien veel meer zou kunnen zitten dan je mag verwachten."

Risicoverdeling

"Daarom wilden we daarvoor een risicoverdeling in plaats van een blanco cheque. Hetzelfde geldt voor de grondvoorziening, Wie weet wat er vroeger gestaan heeft en wat voor grondvervuiling je tegen komt", legt Ringersma uit.

"Toen TanteLouise-Vivensis recent liet weten zich vrij te voelen met andere partijen te praten, konden wij niet anders dan concluderen dat TanteLouise-Vivensis er de stekker uit wil trekken. Door hun gedrag zijn we er zelf ook wel klaar mee. Wij dachten in de eindfase te zitten en waren bereid een hele goede prijs te betalen. Kennelijk zit men ineens aan tafel met een andere partij", aldus Ringersma.

Tegenvoorstel

"Er was overeenstemming over de verkoopprijs tussen tanteLouise-Vivensis en Stadlander", aldus Rince Bekman, woordvoerder van TanteLouise-Vivensis. "Stadlander heeft een concept koopovereenkomst opgesteld, waar tanteLouise-Vivensis zich niet geheel in kon vinden."

"Wij hebben in april een concept opgesteld als tegenvoorstel, maar hebben hierop geen reactie mogen ontvangen van Stadlander, tot zij ons vorige week liet weten af te zien van de aankoop. Over eventuele andere geïnteresseerde partijen doen we in deze fase geen uitspraken noch geven we commentaar."