Niet-gesprongen bommen worden voortaan tot ontploffing gebracht op een veld aan de Huijbergsebaan tussen Huijbergen en Bergen op Zoom. 

Het Bergse gemeentebestuur heeft besloten om de hoek tussen de Huijbergsebaan en de Molenzichtweg aan te wijzen als vaste springlocatie voor niet-ontpofte explosieven.

Het gebeurt immers niet zelden dat in Bergen op Zoom en omgeving nog onontplofte bommen, granaten en andere munitie wordt gevonden. De Brabantse Wal werd in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog hevig onder vuur genomen tijdens de Slag om de Schelde.

Normaal gesproken moest de gemeente steeds per incident op zoek naar een locatie om zo’n explosief door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tot ontploffing te laten brengen, zeker nu het voormalige Nedalco-terrein weer bebouwd wordt.

VVD

De VVD staat echter niet te springen om de vaste aanwijzing van het ontploffingsveld. Raadslid Joost Pals wijst het college erop dat de eerste woning op slechts 130 meter is gelegen en dat er ook glazen tuinbouwkassen in de omgeving staan.

"Volgens onze informatie zijn belanghebbenden niet meegenomen in het traject voorafgaand aan deze besluitvorming. Dat verbaast ons, gezien het precaire karakter van het realiseren van een vaste locatie voor ontploffing", stelt hij.

Pals ziet meer in een vaste springlocatie op de Borgvlietsche Duinen, in het hart van het bosgebied nabij Wouwse Plantage, of een militair oefenterrein.