De beste wielerploegen van de wereld strijken 13 augustus neer in Hoogerheide voor een tijdrit van de Eneco Tour door de gemeente Woensdrecht. "Het zal voor de renners lastig zijn om een ritme te vinden", vertelt de oud-wereldkampioen veldrijden Adrie van der Poel.

"Er zit van alles in. Veel keren en draaien, wat klimmen, wat kasseien en een mogelijke factor van de wind in de polder."

Onder meer André Greipel, Greg van Avermaet, Simon Geschke, Tim Wellens, Wilco Kelderman, Zdenek Stybar en Philip Gilbert zullen zich wagen aan het venijnige rondje van veertien kilometer dat Van der Poel voor hen heeft uitgezet.

De tijdrit is een pittig rondje dat loopt van Hoogerheide, via Calfven door de polder naar Woensdrecht met een klim over de Rijzendeweg terug naar Hoogerheide.

"Meestal zijn de tijdritten in de Eneco Tour over lange, rechte stukken. Het is voor mij ook even afwachten hoe het in de smaak valt. Het is in ieder geval een technisch rondje, waarmee niet alleen de tijdrijders, maar ook de categorie die daar net onder zit uitgedaagd wordt", gaat hij verder.

Een uitgesproken favoriet voor 'zijn' parcours heeft hij niet. "Het is in ieder geval een technisch rondje waarin niet alleen de tijdrijders, maar ook andere renners worden uitgedaagd om te presteren."

Lotto-Jumbo

De Eneco Tour is de enige meerdaagse etappekoers in Nederland en België die valt onder de UCI World Tour, de competitie van de meest toonaangevende wielerwedstrijden ter wereld. Dat betekent dat enkel ploegen met UCI World Tour-licentie, waaronder de Nederlandse ploegen Lotto-Jumbo en Giant-Alpecin, aan de start mogen verschijnen.

Daarnaast krijgen nog enkele continentale ploegen een wildcard, waaronder het Nederlandse team Roompot-Oranje.

Volgens Adrie van der Poel is de Eneco Tour uitgegroeid tot een veelzijdige koers. "Het is de opvolger van de Ronde van Nederland. Inmiddels zijn er ook veel ritten in België. Je hoeft geen klimmer te zijn, als je maar een beetje bergop kunt om mee te komen."

Snoepfabriek

De tijdrit belooft veel spanning voor het publiek dat op 13 augustus naar in de gemeente Woensdrecht komt kijken. Volgens Van der Poel biedt de tijdrit wielerliefhebbers de ultieme kans om alle facetten van de koers te beleven. 

"Zij zullen zich echt in een snoepfabriek wanen. Je krijgt alles mee, de materiaalzone, de start en finish op loopafstand, de renners en niet te vergeten de tijdrit zelf. Drie uur lang iedere minuut een renner voorbij zien komen. Dat is iets unieks", meent Van der Poel.

Hij waardeert het dan ook dat de gemeente Woensdrecht haar nek heeft uitgestoken voor het binnenhalen van de tijdrit. "Zeker in de regio heeft Woensdrecht een naam in het wielrennen. Renners weten dat het hier altijd goed geregeld is."

Wereldkampioen

Voor een renner als Zdenek Stybar zal Hoogerheide sowieso bekend in de oren klinken. Hij werd in 2014 wereldkampioen veldrijden in Hoogerheide en won in 2013 al eens de Eneco Tour. 

Aan Van der Poels zoons Mathieu en Davis is de Eneco Tour vooralsnog niet besteed. "De eerste twee jaar sowieso niet. De jongens richten zich nu nog meer op het veldrijden. Maar wie weet wat de toekomst brengt."

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto, of via WhatsApp