Aviolanda Woensdrecht moet een Europese testlocatie worden voor drones. De gemeente Woensdrecht heeft daarvoor een aanvraag voor een Europese subsidie ingediend. Daarmee zou Woensdrecht de eerste testlocatie van Nederland worden.

Samen met Businesspark Aviolanda, het ministerie van Defensie, de provincie Noord-Brabant en Brabants Landschap heeft de gemeente een aanvraag ingediend voor een Europese subsidie van 1.7 miljoen euro.

In totaal is er een investering van 3,4 miljoen euro voor de komende drie jaar nodig. De gemeente legt zelf 96.000 euro bij voor de inzet van ambtelijke ondersteuning. In oktober moet duidelijk worden of de gemeente de subsidie ontvangt.

Epicentrum

Het bedrijventerrein Aviolanda vormde de afgelopen jaren al het epicentrum in de ontwikkeling van een onbemand vliegtuig voor de toezicht van kustgebieden van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland en is ook nu weer de onderzoekslocatie voor een internationaal droneproject dat zich richt op toezicht op de scheepvaart.

De ontwikkeling van beide onbemande vliegtuigen vindt steeds in Woensdrecht plaats, maar voor de testvluchten moeten de ontwikkelaars uitwijken naar het buitenland, omdat de Nederlandse wetgeving nog niet was aangepast.

Medio juli wordt het echter wel mogelijk om in Nederland testvluchten uit te voeren met drones. Daar wil Aviolanda op in spelen door de eerste testlocatie voor onbemande toestellen te worden. Daarmee richt Aviolanda zich niet alleen richten op de Nederlandse markt, maar hoopt het opnieuw Europese projecten binnen te halen.