De Gevangenpoort in Bergen op Zoom wordt een onderdeel van het Historisch Centrum Markiezenhof.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouder bepaald. De Gevangenpoort, het oudste monument van de stad, gaat dienst doen als buitenpost voor het stadspaleis en krijgt een aantal belevingsruimtes die de veertiende-eeuwse stadspoort toegankelijker moeten maken voor een breder publiek.

Daarnaast wordt de Gevangenpoort ondergebracht in het Cultuurbedrijf, dat zorg draagt voor de exploitatie van het Historisch Centrum Markiezenhof.

Het college grijpt de grondige renovatie van de Gevangenpoort aan om de oude stadspoort beter toegankelijk te maken voor het publiek. Afgezien van de tentoonstelling van de Stichting In den Schermienckel en rondleidingen door de Stichting Bezichtiging Monumenten was er volgens het gemeentebestuur te weinig reuring te bekennen rondom het oudste monument van de stad.

Belevingsruimtes

Het college startte afgelopen najaar al een onderzoek naar nieuwe functiemogelijkheden voor de Gevangenpoort. Die krijgt nu een aantal belevingsruimtes, waarin de illustere historie van de oude stadspoort wordt verteld. 

"De Gevangenpoort is het oudste monument van onze stad en zelfs één van de oudste nog bestaande stadpoorten van Nederland. Rond 1485 kreeg de poort de functie als gevangenis en was dit vervolgens zo’n 450 jaar", weet wethouder Ton Linssen.

Een nieuwe inrichting moet het verhaal beter zichtbaar maken voor bezoekers. Zij kunnen zich laten rondleiden door de Stichting Bezichtiging Monumenten.

Escape Room

Eerder werd ook al bekend dat de Gevangenpoort in de kelder een escape room krijgt. Daarbij laten bezoekers zich vrijwillig opsluiten om aan de hand van puzzels en raadsels de weg naar buiten te vinden.

"De escape room in de Gevangenpoort blinkt uit in de totaalbeleving. Het verhaal, de aankleding en de verwondering versterken het concept", meent wethouder Arjan van der Weegen.

Restauratie

De escape room en belevingsruimtes openen op vrijdag 11 september voor de eerste keer hun deuren. Dan moet de restauratie aan de Gevangenpoort zijn afgerond. Het monument komt dan onder de vleugels van het Historisch Centrum Markiezenhof terecht en zal dienen als een soort dependance van het stadspaleis.

De gebruikersrol van zowel de Gevangenpoort als het Markiezenhof, de Beeldentuin en het tweede binnenhof van het Markiezenhof komen onder het beheer van het Cultuurbedrijf. Door die samenwerking kan er een btw-voordeel ontstaan voor de monumenten. 

Het college onderzoekt ook of de Synagoge in het Cultuurbedrijf kan worden ondergebracht.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto