De gemeente Bergen op Zoom heeft bij Brussel aangeklopt voor subsidie om een Grensinfopunt te openen in het Werkcentrum. Het informatiepunt moet het makkelijker maken voor Nederlandse werknemers om over de grens in België aan de slag te gaan. 

Nu lopen werkzoekenden vaak tegen nog te veel hindernissen aan, terwijl met name de haven van Antwerpen honderden vacatures te bieden heeft.

De opening van het Grensinfopunt is een van de actiepunten die de gemeente Bergen op Zoom onderneemt om de sluiting van Philip Morris op te vangen. Daarbij verloren vorig jaar ruim 1200 mensen hun baan en verdwenen er ook nog eens honderden banen bij toeleveranciers van de sigarettenfabriek.

Nieuwe baan

Op het gemeentehuis werd daarom een Werkcentrum ingericht, dat getroffen werknemers helpt bij het vinden van een nieuwe baan. Het Werkcentrum werkt daarbij niet alleen samen met het Nederlandse UWV, maar heeft ook nauwe contacten met de Belgische werkgeversorganisatie VDAB.

Met name in de regio Antwerpen zit men te springen om honderden nieuwe arbeidskrachten. Alleen al de haven van Antwerpen verwacht voor de komende 2,5 jaar ruim 1800 vacatures te kunnen open stellen.

Verschillen

Werkzoekenden lopen echter nog te vaak tegen de verschillen tussen Nederland en België aan. Het gaat dan om verschillen in bijvoorbeeld belastingsystemen, sociale zekerheid, zorg en arbeidsrecht.

Om de zogenaamde grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit beter te faciliteren heeft de gemeente Bergen op Zoom bij Brussel een subsidie aangevraagd voor het openen van een Grensinfopunt.

“Wij zetten sterk in op een fysiek Grensinfopunt in Bergen op Zoom, dat onderdeel wordt van het Werkcentrum”, laat het college weten. De subsidieaanvraag is 30 juni de deur uitgegaan. Medio september zal het Comité van Toezicht van Interreg Vlaanderen-Nederland een uitspraak op de aanvraag doen.

Werk naar werk

Daarnaast heeft de gemeente met partners in de regio een regionaal sectorplan opgesteld, waarmee bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een co-financiering verkregen kan worden om mensen van werk naar werk te begeleiden.

“Zoals het er nu naar uit ziet, gaat het om zo’n 270 banen in de onderhoudssector bij Aviolanda in Woensdrecht en zo’n vijftig banen in de logistiek”, aldus het college. Toekenning van de co-financiering zal naar verwachting eveneens in het najaar plaatsvinden.