De opknapbeurt voor het geluidsscherm op het kruispunt Halsterseweg/Randweg-Noord is weer een stapje dichterbij gekomen. Stichting KidOR heeft namelijk uit meer dan vijftig kunstenaars drie mensen geselecteerd die met een idee mogen komen om het scherm in een nieuw jasje te steken.

Eind september moeten de schetsen klaar zijn waarna bewoners van Bergen op Zoom mogen stemmen op hun favoriet.

Het geluidscherm op het kruispunt Halsterseweg/Randweg-Noord is al jarenlang velen een doorn in het oog. Nu de wegwerkzaamheden gereed zijn, is Stichting KidOR aan het werk gezet om ervoor te zorgen dat het scherm een stuk wordt opgefleurd.

Meedenken

KidOR wil dit doen middels een kunstuiting en gaat wat dat betreft niet over een nacht ijs. Men nodigde kunstenaars uit het hele land uit om mee te denken en in totaal kwamen er meer dan vijftig aanmeldingen binnen.

Daaruit werden tien kunstenaars genomineerd door KidOR, vertegenwoordigers van de drie betrokken wijkcommissie en de actiegroep voor behoud van het scherm. Vervolgens zijn de tien kunstenaars voorgedragen aan de vakjury, die op haar beurt het besturu van KidOR adviseerde drie kunstenaars een schets te laten maken.

De keuze is gevallen op Martin en Inge Riebeek uit Breda, Gabriel Lester uit Amsterdam en het Gentse collectief Gijs van Vaerenbergh.

Voorjaar

Deze drie mensen gaan nu in overleg met de gemeente Bergen op Zoom en de werkgroep. “In dit overleg worden ideeën uitgewisseld over de drie samenvallende projecten: de herinrichting van de Halsterseweg-Zuid, met name de beëindiging ter hoogte van het scherm, de vervanging van het bestaande scherm en de kunstuiting zelf. De kunstenaars zullen dan ook op de hoogte worden gebracht van de eisen die de gemeente stelt aan de kunstuiting waarvoor zij een schetsontwerp gaan maken”, zo legt men uit.

De schetsontwerpen zijn eind september klaar en worden dan bekeken door de vakjury. Ook de bewoners van Bergen op Zoom worden bij het plan betrokken, want zij stemmen op hun favoriete ontwerp.

Waarschijnlijk duurt het nog wel tot het voorjaar van 2016 tot het kunstwerk gerealiseerd wordt.