Zo'n 7,9 miljoen mensen hebben dit jaar van de Belastingdienst een uitnodiging gekregen om belastingaangifte te doen. Donderdag kunnen de eerste belastingaangiftes worden ingevuld.

Het gaat om 6,7 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers, maakt de fiscus woensdag bekend. Aangifte doen kan vanaf 1 maart tot 1 mei via Mijn Belastingdienst of de app Aangifte 2017.

Zo'n 3,5 miljoen Nederlanders kunnen de app voor hun aangifte over 2017 gebruiken. Dit geldt niet voor mensen die vorig jaar bijvoorbeeld een woning hebben gekocht, niet het hele jaar dezelfde fiscale partner hadden of aftrekposten hebben.

Mensen die voor 1 april aangifte doen, horen vóór 1 juli of zij geld terugkrijgen of juist iets moeten betalen. Online kunnen zeventigduizend personen tegelijkertijd hun aangifte doen.

Controleren

''We vinden het heel belangrijk dat iedereen zijn eigen aangifte goed controleert en aanvult waar nodig", aldus de directeur Particulieren van de Belastingdienst, Eline Spros woensdag. Doordat de Belastingdienst veel gegevens al vooraf invult, wordt de kans op onbewuste fouten kleiner.

''Maar we kunnen niet alles weten. Daarom moeten mensen wel goed kijken naar de gegevens die we voor hen hebben ingevuld en deze aanvullen waar nodig. Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte die ze indienen."

Hulp

Mensen die hulp nodig hebben bij het invullen van hun belastingaangifte, kunnen vanaf 1 maart terecht bij verschillende locaties van de Belastingdienst. Ze moeten hiervoor wel een afspraak maken. Ook is het mogelijk om vragen te stellen via de BelastingTelefoon en sociale media.

Ook kunnen zij voor hulp of vragen in steeds meer bibliotheken terecht. Het gaat dit jaar om honderdvijftig bibliotheken, vorig jaar waren het er 88. In de bibliotheken helpen maatschappelijke organisaties bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2017.

Voor hulp en ondersteuning kunnen burgers ook terecht bij veel maatschappelijke organisaties, sociaal werkers, wijkcentra en buurthuizen, formulierenbrigades, belastingwinkels en vak- en ouderenbonden.