De BelastingTelefoon heeft tussen 1 maart en 1 mei 850.000 telefoontjes binnengekregen met vragen over de aangifte inkomstenbelasting. Dat zijn er flink minder dan vorig jaar, toen nog 1,2 miljoen telefonische vragen binnenkwamen.

Volgens de fiscus komen er minder vragen binnen, omdat steeds meer gegevens vooraf worden ingevuld. Ook zijn de hulpteksten op het formulier uitgebreid en aangepast, aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën. De meeste vragen gingen over de eigen woning en aftrekposten zoals studie- of zorgkosten.

De aangifte moest voor 1 mei binnen zijn. Bij de Belastingdienst zijn tot 1 mei 8.766.222 miljoen aangiften binnengekomen. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. 

Op vrijdag waren al bijna 8,1 miljoen aangiften ingediend. Op zondag, de laatste dag voor de deadline, werd nog meer dan 288.000 keer aangifte gedaan.

Uitnodiging

In totaal zijn dit jaar ongeveer 8,6 miljoen mensen uitgenodigd om aangifte te doen. Die groep bestaat uit 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers.

Belastingplichtigen die waren uitgenodigd om aangifte te doen, waren verplicht die ook in te vullen. Dit jaar kon tussen 1 maart en 1 mei aangifte gedaan worden. Mensen die langer de tijd nodig hebben, konden tot 1 mei uitstel aanvragen.

Voor ongeveer zes miljoen mensen was de aangifte volledig van tevoren ingevuld. Voor de rest waren de gegevens deels vooraf ingevuld.

Papier

Slechts 1 procent van de belastingplichtigen deed aangifte op papier. Dat komt neer op 66.509 papieren aangiften. Zo'n 80 procent van de aangiften is via de persoonlijke pagina Mijn Belastingdienst ingevuld.

Verder kwam 4 procent binnen via de app Aangifte. En 15 procent van de aangiften is via aangiftesoftware van intermediairs ingediend.

Drukte

Het online indienen van belastingaangiften leidde alleen op de eerste dag tot drukte op de website. Verder verliep het elektronisch verkeer volgens de Belastingdienst op rolletjes.

Dit zou te danken zijn aan de uitbreiding van de capaciteit van het systeem, van een "vierbaans- naar een zesbaanssnelweg".