De Belastingdienst heeft tot en met Koningsdag bijna 8,1 miljoen aangiften inkomstenbelasting binnengekregen. In totaal zijn zo'n 8,6 miljoen mensen uitgenodigd om aangifte over 2016 te doen.

Het overgrote deel van de aangiften is online via Mijn Belastingdienst en de app Aangifte 2016 ingevuld, blijkt vrijdag uit gegevens van de Belastingdienst.

Van de aangiften is 80 procent online via de persoonlijke pagina Mijn Belastingdienst ingevuld. Daarnaast heeft 5 procent de app gebruikt. 

Zo'n 15 procent kwam binnen via aangiftesoftware van intermediairs. Overigens zijn 57.869 aangiften op papier ingevuld. Dat is minder dan 1 procent van het totaal.

Ingevuld

Voor ongeveer zes miljoen mensen was de aangifte volledig van tevoren ingevuld door de Belastingdienst. Voor de rest geldt dat een deel al vooraf was ingevuld. Hiervoor heeft de fiscus ruim 200 miljoen gegevens verwerkt.

Belastingplichtigen die zijn uitgenodigd om aangifte te doen, zijn verplicht deze ook in te vullen. Aangifte doen is nog mogelijk tot en met zondag 30 april. 

Uitstel

Mensen die langer nodig denken te hebben, moeten voor 1 mei uitstel hebben aangevraagd. Als zij ook hiermee te laat zijn, kan de Belastingdienst een boete opleggen.

Vorig jaar hebben zo'n 165.000 mensen vlak voor het verstrijken van de deadline nog belastingaangifte gedaan.

Zo vraag je uitstel aan van je belastingaangifte
Zo vraag je uitstel aan van je belastingaangifte