Als belastingplichtigen hun aangifte verkeerd invullen door foute informatie van de BelastingTelefoon, volgt er geen boete. 

De Belastingdienst mag bij de beoordeling van de aangifte de fout herstellen, wat dan leidt tot een juiste aanslag.

Dat benadrukt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag na vragen hierover uit de Tweede Kamer.

De Kamer wees hem op onderzoek van de Consumentenbond, waaruit blijkt dat de BelastingTelefoon niet in alle gevallen de juiste informatie verstrekt over de aftrek van medische kosten.

Ook werd gevraagd wat de gevolgen zijn als belastingplichtigen die verkeerde informatie gebruiken bij het invullen van hun aangifte.

Wanneer een belastingplichtige op basis van foutieve informatie van de BelastingTelefoon de aangifte ''te goeder trouw'' invult, heeft dat als ''rechtsgevolg'' dat de inspecteur bij het beoordelen van de aangifte deze fout mag corrigeren, aldus Wiebes. Een boete is dan niet aan de orde.

Mysteryshoppers

De BelastingTelefoon scoort dit jaar een 5,3, zo bleek in maart uit onderzoek van de Consumentenbond. Dit werd uitgevoerd door mysteryshoppers van de bond, die een aantal vragen voorlegden aan medewerkers van de hulplijn van de fiscus. 

Eind maart liet de Belastingdienst weten tijdens de eerste weken van de aangifteperiode vooral vragen te hebben gekregen over aftrekposten en koopwoningen. Tussen 1 maart en 28 maart kwamen er in totaal 454.651 telefoontjes over de aangifte en betalingen binnen bij de fiscus. 

Nederlanders kunnen van 1 maart tot 1 mei aangifte doen. Mensen die dit voor 1 april hebben gedaan, krijgen gegarandeerd voor 1 juli antwoord van de Belastingdienst. 

Dit moet je doen met vooraf ingevulde gegevens bij je belastingaangifte
Dit moet je doen met vooraf ingevulde gegevens bij je belastingaangifte