De Belastingdienst heeft tijdens de eerste weken van de aangifteperiode de meeste vragen gekregen over aftrekposten en koopwoningen.

Belastingplichtigen willen vooral meer weten over welke zorgkosten en studiekosten ze van hun inkomen kunnen aftrekken. Ook komen er veel vragen binnen over hypotheken en aftrekbare kosten bij de aankoop van een huis.

Sinds 1 maart zijn er 454.651 telefoontjes over de aangifte en betalingen bij de Belastingdienst binnengekomen. Op Twitter en Facebook ging het om zo'n 3.500 vragen. Dit zijn wel minder vragen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Teksten

"In reactie hierop wordt nogmaals kritisch naar de teksten in het aangifteprogramma en op de website gekeken, en worden deze waar nodig aangepast", aldus de fiscus. "Mensen vinden antwoorden op hun vragen ook vaak op de aangiftechecklist op de website van de Belastingdienst."

Ook verstuurt de Belastingdienst tweets over onderwerpen waar al veel vragen over binnenkomen. Vorige week vrijdag heeft de Consumentenbond opnieuw een onvoldoende uitgedeeld aan de BelastingTelefoon. De hulplijn kreeg een 5,3 na onderzoek door mysteryshoppers.

Daarbij viel op dat vragen over medische kosten, die vaak veel Nederlanders aangaan, slechter werden beantwoord dan vragen over zaken die minder mensen raken.

Aangiften ontvangen

De Belastingdienst heeft inmiddels 4,5 miljoen aangiften ontvangen. De meeste aangiften worden in het online aangifteprogramma ingevuld. En zo'n 266.000 aangiften zijn via de aangifte-app ingediend.

Tot 1 mei is het mogelijk om aangifte te doen. Mensen die dit voor 1 april doen, krijgen gegarandeerd voor 1 juli antwoord van de Belastingdienst.

Zo kun je als woningeigenaar geld terugkrijgen van De Belastingdienst
Zo kun je als woningeigenaar geld terugkrijgen van De Belastingdienst