Een aantal belastingadviseurs uit onder meer Purmerend en Hoorn heeft voor vermoedelijk 2,7 miljoen euro gefraudeerd. Dat meldt de FIOD. 

Het opsporingsteam van de Belastingdienst heeft vijf verdachten opgepakt. Hun identiteit is niet bekendgemaakt.

In de afgelopen twee weken zijn zeven kantoren en woningen doorzocht in Stein, Rijssen, Hoorn, Purmerend, Hendrik-Ido-Ambacht en Wezep.

Computers en administratie werden in beslag genomen en ook is beslag gelegd op bankrekeningen, auto’s, huizen en contant geld, aldus een woordvoerder van de FIOD dinsdag. Bij een van de adviseurs werd meer dan 180.000 euro contant geld aangetroffen. Het onderzoek naar de herkomst van dat geld loopt nog.

Aftrekposten

De fiscaal adviseurs zouden ten onrechte aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, hebben opgevoerd in aangiften van klanten. In sommige gevallen is gebruikgemaakt van vervalste stukken.

"Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon is ingeschakeld", zegt de woordvoerder.  "Dat betekent dat veel belastingplichtigen het teveel uitbetaalde bedrag zelf moeten terugbetalen. Als een aangifte te mooi is om waar te zijn, dan is dat in veel gevallen ook zo."

De Belastingdienst heeft zo'n drieduizend klanten van de belastingadviseurs een brief gestuurd om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.