Ruim 2,1 miljoen mensen hebben tijdens de eerste anderhalve week van de aangifteperiode hun aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2016 ingediend. 

Het aantal ligt ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden, zo is maandag bekendgemaakt. Het is sinds woensdag 1 maart mogelijk aangifte te doen. 

Het overgrote deel (79 procent) van de mensen die tot nu toe aangifte deden, gebruikte daarvoor MijnBelastingdienst. 9 procent maakte gebruik van de Aangifte App 2016. De overige 12 procent van de aangiften kwam binnen via fiscale dienstverleners en Hulp bij Aangifte.

Om voorbereid te zijn op de drukke eerste dagen van de aangifteperiode heeft de Belastingdienst de capaciteit van de systemen verruimd. Zeventigduizend personen kunnen nu tegelijkertijd aangifte doen. Vorig jaar was dat aanvankelijk veertigduizend, wat tot problemen leidde.

De verhoging van de capaciteit lijkt volgens de fiscus vruchten af te werpen: alleen op de eerste dag werd mensen soms gevraagd om het op een later tijdstip opnieuw te proberen. 

Uitnodiging

Zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers krijgen dit jaar een uitnodiging om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden. 

Aangifte is nog mogelijk tot 1 mei. Mensen die voor 1 april aangifte doen, krijgen voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Mensen kunnen wel uitstel aanvragen en daarmee tot 1 september de tijd krijgen. 

De Belastingdienst kan een boete opleggen aan mensen die hun aangifte niet of te laat doen.

Dit moet je niet vergeten bij je belastingaangifte
Dit moet je niet vergeten bij je belastingaangifte