Meer mensen kunnen dit jaar tegelijk online hun belastingaangifte doen. De Belastingdienst heeft de capaciteit verhoogd zodat zeventigduizend personen op hetzelfde moment aangifte kunnen doen.

Dat maakt de fiscus dinsdag bekend bij de start van de periode waarin aangifte kan worden gedaan.

Vorig jaar konden aanvankelijk veertigduizend personen tegelijk aangifte doen, maar dat leidde al snel tot problemen, waarna de capaciteit werd uitgebreid.

"We hebben ook dit jaar weer stappen gezet om het aangifteproces beter te maken dan vorig jaar", stelt  Eline Spros-Vierkant. Zij is als directeur van de fiscus verantwoordelijk voor de aangiftecampagne.

Aangiftechecklist

Nieuw bij de aangifte is ook een zogenoemde aangiftechecklist. Daarmee kunnen veelgemaakte fouten in de aangifte worden voorkomen.

Dit jaar ontvangen zo'n 7,4 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers een uitnodiging om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Anderen moeten zich zelf melden.

Het is vanaf woensdag mogelijk om aangifte over 2016 te doen. De aangifteperiode loopt tot en met 30 april. Mensen die dit voor 1 april doen, horen voor 1 juli of ze een bedrag terugkrijgen of moeten betalen.

Het is mogelijk om uitstel aan te vragen en tot 1 september de tijd te krijgen. Het uitstel moet wel op tijd aangevraagd zijn. De fiscus kan een boete opleggen aan mensen die hun aangifte niet of te laat doen.

Vooraf ingevuld

Bij bijna zes miljoen mensen heeft de Belastingdienst de aangifte 2016 al volledig ingevuld, bij de rest is die grotendeels ingevuld. Er zijn weer meer gegevens ingevuld dan vorig jaar. Zoals gegevens over pensioenen uit het buitenland. Verder zijn onder meer gegevens over het loon, de arbeidskorting, ingehouden loonheffing, banksaldi, spaartegoeden, hypotheken, leningen en schulden al ingevuld.

''Maar het is belangrijk dat iedereen die gegevens goed controleert en waar nodig aanvult. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor de aangifte die je indient'', benadrukt Spros.

Hulp

Ook biedt de fiscus op 32 locaties hulp aan voor de groep die moeite heeft met het invullen van de aangifte. Als extra hulpmiddel heeft de Belastingdienst een nieuw online platform geïntroduceerd: het Kennisnetwerk belastingen en toeslagen.

Het platform biedt onder meer lesmodules over de inkomstenbelasting en informatie over actuele regelgeving, wijzigingen, nieuws en verstoringen. Het platform is bedoeld voor mensen en organisaties die anderen helpen bij de belastingaangfite.