De Belastingdienst heeft inmiddels ruim 6,8 miljoen aangiftes inkomenstenbelasting binnen.

Er zijn tot en met afgelopen maandag bijna 980.000 meer aangiftes gedaan dan vorig jaar rond deze datum, meldt de fiscus dinsdag.

Mensen die op of voor maandag hun aangifte hebben ingevuld, zouden voor 1 juli hun belastingaanslag moeten krijgen. De zogenoemde garantietermijn is onlangs met vier dagen verlengd naar 5 april.

Belastingplichtigen die na 1 juli een aanslag ontvangen, moeten rente betalen over het bedrag dat ze nog schuldig zijn. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het moment dat de aanslag wordt opgelegd en hoe hoog de schuld bij de Belastingdienst is. Vorig jaar hebben 8,7 miljoen belastingplichtigen hun aanslag voor de zomer ontvangen.

App

Tot nu toe zijn bijna 300.000 aangiftes via een speciale app verstuurd. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De app is geschikt voor iedereen die de vooraf ingevulde aangifte niet hoeft te wijzigen. Voor ongeveer zes miljoen belastingplichtigen is de aangifte volledig vooraf ingevuld. Bij de rest is de aangifte grotendeels ingevuld.

Uitnodiging

Ongeveer acht miljoen mensen hebben dit jaar een uitnodiging ontvangen om belastingaangifte te doen. Dit zijn zo'n 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers.

Ook dit jaar krijgen particulieren en ondernemers twee maanden de tijd om aangifte te doen. De gegevens moeten uiterlijk op 30 april binnen zijn. Het is mogelijk om voor 1 mei uitstel aan te vragen. In dat geval wordt in principe uitstel tot 1 september gegeven.

Opgeroepen belastingplichtigen die te laat zijn met aangifte doen en ook geen uitstel hebben aangevraagd, kunnen een boete krijgen. Dit geldt ook voor mensen die hun aangifte expres niet, onjuist of onvolledig invullen.