Ook antwoord Belastingdienst voor zomer bij aangifte voor 5 april

Wie tot en met 4 april zijn belastingaangifte indient, krijgt voor 1 juli bericht van de fiscus. Daarmee wordt de zogenoemde garantietermijn met vier dagen verlengd.

Die toezegging doet staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de Belastingdienst.

De aangifte kan tot 1 mei worden ingediend, maar de Belastingdienst geeft dan niet de garantie om voor 1 juli een antwoord te sturen.

Woensdag opperde directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst om de deadline van de belastingaangifte op te rekken naar 1 mei in plaats van 1 april.

De oude datum is niet haalbaar, omdat de meeste mensen in maart aangifte doen. Dat komt doordat de Belastingdienst dan pas de meeste gegevens al heeft ingevuld.

"De vooraf ingevulde aangifte is vanaf 1 maart beschikbaar. Een maand voor negen miljoen aangiftes is simpelweg te kort", aldus Leijtens.

Verder oprekken

De SP wil die datum nog verder oprekken naar halverwege mei om zo de drukte beter te kunnen spreiden.

Wiebes streeft ernaar dat belastingplichtigen steeds langer de tijd krijgen om aangifte te doen en dat de fiscus steeds sneller antwoordt.

Hij wil daar nu alleen nog geen harde toezeggingen over doen, omdat het de Belastingdienst in de problemen kan brengen. "Dat zijn massale processen, daar moet je fluisterend doorheen lopen", aldus de bewindsman.

Er zijn nu zes miljoen aangiftes gedaan. Tot en met afgelopen maandag stond dit cijfer nog op 5,3 miljoen. Dit betekent dat er nu bijna een miljoen meer aangiftes bij de Belastingdienst binnen zijn dan op dezelfde dag in 2014.

Tip de redactie