De Belastingdienst heeft inmiddels ruim 5,3 miljoen aangiftes inkomenstenbelasting binnen, meldt de fiscus dinsdag.

Tot en met afgelopen maandag is 5.331.313 keer aangifte gedaan over het inkomen in 2015. Vorig jaar waren er eind maart zo'n 5,2 miljoen aangiftes binnen.

De overgrote meerderheid (83 procent) van de aangiftes is online ingevuld via Mijn Belastingdienst. Zo'n 5 procent van de aangiftes is via een speciale app verstuurd.

De app is geschikt voor mensen die hun vooraf ingevulde aangifte niet hoeven te wijzigen. Voor ongeveer zes miljoen mensen is de aangifte volledig vooraf ingevuld. Bij de rest is de aangifte grotendeels ingevuld.

Daarnaast is 12 procent via de software van een intermediair verstuurd. Slechts 906 aangiftes, oftewel 0,02 procent, zijn op papier ingevuld en verzonden.

Pasen

Eerder deze maand sprak staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) al de verwachting uit dat veel mensen aangifte zouden doen op Eerste en Tweede Paasdag. Hij raadde het vanwege de verwachte drukte zelfs af om in dat weekend aangifte te doen.

Er kunnen 42.000 mensen tegelijkertijd online hun aangifte invullen.

Uitnodiging

Ongeveer acht miljoen mensen hebben dit jaar een uitnodiging ontvangen om belastingaangifte te doen. Dit zijn ongeveer 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers. Iedereen die voor 5 april aangifte doet, kan voor 1 juli antwoord van de fiscus verwachten. De zogenoemde garantietermijn is eind maart met vier dagen verlengd naar 5 april.

Belastingplichtigen die na 1 juli een aanslag ontvangen, moeten rente betalen over het bedrag dat ze nog schuldig zijn. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het moment dat de aanslag wordt opgelegd en hoe hoog de schuld bij de Belastingdienst is.

Uitstel

Ook dit jaar krijgen particulieren en ondernemers twee maanden de tijd om aangifte te doen. De gegevens moeten uiterlijk op 30 april binnen zijn. Het is mogelijk om voor 1 mei nog uitstel aan te vragen. In dat geval wordt in principe uitstel tot 1 september gegeven.

Opgeroepen belastingplichtigen die te laat zijn met aangifte doen en ook geen uitstel hebben aangevraagd, kunnen een boete krijgen. Dit geldt ook voor mensen die hun aangifte expres niet, onjuist of onvolledig invullen.