Openbare bibliotheken gaan digibeten en mensen zonder computer helpen bij de belastingaangifte of andere zaken met de fiscus. 

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes tekende hiervoor donderdag een overeenkomst met de bibliotheken in de openbare bibliotheek van Den Haag.

Belangstellenden kunnen zich bij bibliotheken aanmelden voor de cursus 'werken met de e-overheid'. Hier leren ze de basisvaardigheden zoals inloggen met hun persoonlijke digitale code DigiD.

In de bibliotheek kunnen vervolgens zaken met de overheid online worden geregeld via een computer met internet en printfaciliteiten. ''Iedereen mag naar de bibliotheek komen om van de faciliteiten gebruik te maken",' aldus een woordvoerster van de Belastingdienst.

In totaal zullen achthonderd vestigingen en tweehonderd steunpunten deze mogelijkheden aanbieden. Daarnaast wordt er de komende jaren geregeld dat op honderdvijftig locaties belastingspreekuren komen voor hulp bij belasting- en toeslagzaken.

De Belastingdienst heeft 1,9 miljoen euro uitgetrokken om mensen op deze manier te helpen bij overheidszaken. Het is een tegemoetkoming voor het verdwijnen van de blauwe envelop.