Inloggen voor de belastingaangifte kan volgend jaar ook met de pas, app of inlogcode van de eigen bank.

De Belastingdienst begint met een pilot waarbij de inlogmethodes van vijf banken gebruikt kunnen worden voor het inloggen. 

Directeur-generaal Belastingdienst Peter Veld heeft daarvoor woensdag een intentieverklaring ondertekend met de banken ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en Triodos Bank.

De proef duurt een half jaar en in totaal kunnen 65.000 belastingplichtigen meedoen.

Keuze

Mensen die in 2016 willen inloggen voor de belastingaangifte mogen kiezen of ze dat met de inlogmethode van hun bank willen doen of zoals vanouds met hun DigiD. De keuze wordt niet meer voorgelegd zodra 65.000 mensen voor identificatie via hun bank hebben gekozen.

Deelnemers loggen in op de manier waarop zij dat gewend zijn bij hun bank. In de pilot zijn dus verschillende manieren van identificatie opgenomen.

Op dit moment is het voor het invullen van de aangifte alleen mogelijk om met DigiD in te loggen. De pilot moet voor extra gemak zorgen, omdat deelnemers dezelfde methode voor verschillende diensten kunnen gebruiken.

Geen gegevens

De banken en de Belastingdienst wisselen geen gegevens met elkaar uit, benadrukt een woordvoerder van de Belastingdienst. De bank kan de dingen die bij de aangifte worden ingevuld op geen enkele manier inzien. 

"Andersom kunnen wij ook niet een overzicht inzien met wat er allemaal bij jou is afgeschreven. Het gaat puur om de identificatie", verklaart de woordvoerder. "We werken nu samen met de banken, omdat mensen daar vertrouwd mee zijn. Het is gebruikersgemak, het is een veilig middel en het is puur als service."

Twee manieren

De fiscus wil er in de toekomst voor zorgen dat mensen altijd tenminste twee manieren hebben waarop ze kunnen inloggen.

De Belastingdienst werkt met andere overheidsinstanties ook samen aan Idensys. Dit wordt de nieuwe online identificatiemethode van de overheid en het bedrijfsleven. Het moet de opvolger van DigiD worden.

Volgend jaar is er ook een proef rondom deze dienst. Die is nog in de voorbereidingsfase en staat los van de pilot met bankmiddelen.

Betaalvereniging Nederland

Betaalvereniging Nederland meldt donderdag dat consumenten binnenkort met de inlogmiddelen van hun eigen bank ook bij bijvoorbeeld verzekeraars en webwinkels kunnen inloggen. "Daardoor hoeven deze klanten geen aparte toegangscodes aan te vragen en te houden", verklaart Betaalvereniging Nederland.

Consumenten kunnen zelf bepalen of hun bank de gegevens die nodig zijn voor de identificatie mogen verstrekken aan andere organisaties. "Ze houden daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt."

De informatie die voor het inloggen nodig is, kan per organisatie verschillen. "Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van de naam en woonplaats van de klant en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van zijn geboortedatum."

Volgend jaar is er in ieder geval, naast de proef met de belastingaangifte, ook een pilot met een verzekeraar. De vereniging zegt dat er in 2016 ook pilots met andere bedrijven en instellingen uitgevoerd kunnen worden.

Als de bevindingen positief zijn, dan wordt de gezamenlijke dienst van de banken in de tweede helft van 2015 breder aangeboden.

Dossier belastingaangifte