AMSTERDAM - Fortis merkt vooralsnog helemaal niets van een slecht klimaat. Dat zei topman Jean-Paul Votron van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar in een maandag gepubliceerd interview met Effect, het maandblad van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Votron kan niet zeggen of de kredietcrisis bijna voorbij is. "Mijn inzicht is dat we nog twee kwartalen in 2008 moeten afwachten, dan wordt duidelijk hoe het ervoor staat", aldus de topman.

"Je ziet duidelijk dat er veel onrust in de wereld is", vervolgt de topman. "Toch is er een verschil. De subprimecrisis speelt vooral in de Verenigde Staten, niet zozeer in Europa." De winst van Fortis komt voor 75 procent uit de Benelux. Daarom merkt de bank en verzekeraar volgens Votron "helemaal niets" van de crisis. "Het zou wel kunnen dat de marge iets lager uitkomt."

De overname van ABN Amro, die Fortis in oktober vorig jaar deed samen met Royal Bank of Scotland en Santander, maakt de positie van Fortis sterker, aldus Votron. De topman kreeg een bonus van 2,5 miljoen euro voor onder meer de complexe overname.

De VEB protesteerde tegen de bonus en dat Fortis zijn aandeelhouders hierover niet heeft geraadpleegd.

Dinsdag is de aandeelhoudersvergadering van Fortis. De beleggersclub vindt dat aandeelhouders dan toch moeten stemmen over het beloningsbeleid.