Wat zijn plantensterolen en wat is hun werking op het cholesterolgehalte? Becel pro-activ legt het uit.

Plantensterolen zijn vetachtige stoffen in planten die qua vorm lijken op cholesterol. Van nature komen ze voor in producten als noten, granen, fruit, groente, plantaardige olie en soja. Maar dan wel in kleine hoeveelheden. Uit onderzoek blijkt dat plantensterolen het cholesterol kunnen verlagen.

Hoe werkt dat? Plantensterolen verlagen de opname van cholesterol vanuit de darmen, vermoedelijk omdat ze zo sterk lijken op cholesterol. Plantensterolen worden nauwelijks opgenomen door de darmwand, in tegenstelling tot cholesteroldeeltjes. Zo vormen plantensterolen een soort natuurlijke barrière voor de opname van cholesterol uit de darmen. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

Optimale dosering

Onderzoekers van over de hele wereld hebben het effect van plantensterolen bestudeerd. Het is aangetoond dat de inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag het cholesterol met 7 tot 10% kan verlagen na twee tot drie weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Een kleinere dosering plantensterolen heeft een kleiner effect op het cholesterolgehalte. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

Gezondheidsclaims op de verpakking

In Europa is sinds een aantal jaar de Verordening voor voedings- en gezondheidsclaims op levensmiddelen van kracht. Gezondheidsclaims zijn beweringen over de gezondheidsvoordelen van voedingsmiddelen. Fabrikanten moeten hun gezondheidsclaims laten beoordelen door de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Inmiddels zijn de meeste dossiers bestudeerd. De EFSA is zeer kritisch geweest: het overgrote deel van de ingediende gezondheidsclaims is verworpen. Deze claims mogen vanaf december 2012 niet meer gecommuniceerd worden.

Naast een paar honderd goedgekeurde gezondheidsclaims zijn er maar een paar goedgekeurde ziekterisicobeperkende claims. Eén daarvan is de cholesterolverlagende claim voor plantensterolen. De EFSA oordeelde dat deze claim goed onderbouwd is. Er zijn meer dan 45 wetenschappelijke onderzoeken die de cholesterolverlagende werking van plantensterolen in Becel pro-activ bevestigen.

Becel pro-activ

Inmiddels bestaat Becel alweer meer dan 50 jaar en is het uitgegroeid tot een merk met wereldwijde bekendheid. In al deze jaren is Becel dicht bij haar oorsprong gebleven en blijft het stimuleren van de hartgezondheid het belangrijkste doel.

Daarom heeft Becel naast haar reguliere margarineproducten ook producten met plantensterolen ontwikkeld. Deze producten zijn uitsluitend bedoeld voor mensen die hun cholesterol actief willen verlagen, als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en gecombineerd met een gezonde leefstijl. Deze producten dragen de merknaam Becel pro-activ.

De natuurlijke plantensterolen in Becel pro-activ worden toegevoegd aan producten zoals Becel pro-activ voor op brood, magere melkdrank en yoghurtproduct.

Al bij gebruik van twee porties Becel pro-activ per dag (bijvoorbeeld vier besmeerde boterhammen) kan het slechte LDL-cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen (2 - 2,5 gram) krijg je binnen bij drie porties per dag.

1 portie Becel pro-activ bestaat uit:
- 2 boterhammen besmeerd met Becel pro-activ voor op brood (10 g) of;
- 1 groot glas Becel pro-activ melkdrank (250 ml) of;
- 1 beker Becel pro-activ yoghurtproduct (125 g).
Of kies voor 1 flesje Becel pro-activ yoghurtdrink per dag, daarmee krijg je in één keer de dagelijkse hoeveelheid aan plantensterolen binnen.

De producten van Becel pro-activ worden door de Hartstichting aanbevolen.

Meer weten?

- Wist u trouwens dat Becel pro-activ partner van de Hartstichting is? 
- Meer weten over de EFSA en de gezondheidsclaims? Lees het op de website van het Voedingscentrum.
- Kijk voor meer informatie op de officiële website van Becel pro-activ of de pagina van Becel pro-activ op Unilever.nl
- De producten van Becel pro-activ.
- Informatie over de Becel pro-activ portieverpakking (horeca). 
- Bekijk de nieuwste Becel pro-activ reclame met Karin Bloemen