Exclusieve rij-indruk Seat Ateca

Seat heeft SUV’s jarenlang links laten liggen, maar inmiddels hebben ze door dat er flinke groei in dat segment zit. 

Volgend jaar komt er een compacte crossover uit Spanje, maar eerst is het tijd voor de eerste middelgrote SUV van Seat, de Ateca. Dat we nu al kunnen zeggen hoe hij rijdt is bijzonder. De auto komt pas in september op de markt, maar we mochten voor een eerste indruk op pad met een voorserie-exemplaar.

Sportiever gevoel

Technisch heeft Seat niet zo heel veel inspanning hoeven verrichten; moederbedrijf Volkswagen heeft al jaren de Tiguan (die later dit jaar wordt vernieuwd) en onderhuids komt daar de techniek van de Ateca dus ook vandaan. Het rijkarakter van de auto komt dan ook sterk overeen met de Tiguan en dat betekent dat hij erg volwassen aanvoelt. 

Toch hebben de ingenieurs van Seat nog even hun eigen sausje over de techniek gegoten, met een net wat sportiever gevoel als resultaat. Het past de Ateca beslist, te meer daar Seat bedoeld is als de jeugdige, dynamische tak van de familie.

[[slideshow:Seat Ateca]]

Gebruiksgemak niet uit oog verloren

Sportief of niet, het praktische gebruiksgemak is niet uit het oog verloren. Met name de ruimte achterin is indrukwekkend, en ook de kofferruimte is erg royaal. Kies je voor een 4x4-uitvoering, moet je wel wat bagageruimte inleveren voor de aandrijftechniek achter, maar veel opofferen doe je niet.

Wij rijden met de 2.0 TDI met 190 pk, automaat en vierwielaandrijving. Al zal je in ons land met deze auto zelden het asfalt verlaten, hij kan dat verrassend goed, ervaren we op een middelzwaar parcours. Een modderige afdaling van 70 procent is dankzij de elektronische hulpmiddelen een makkie, mits je er speciale terreinbanden onder hebt.

Opmerkelijk is dat de Ateca ook leverbaar wordt met een kleine driecilinder benzinemotor; gewaagd voor een auto van dit formaat. Helaas is die nu nog niet beschikbaar voor een proefrit.

De Ateca komt in september op de markt, prijzen worden al rond Pasen bekend gemaakt.

Tip de redactie