Zal Ford overleven of niet? Dat is één van de vragen die Detroit bezig houdt. Nu er een gesprek is geweest tussen Alan Mulally, CEO van Ford en Fujio Cho, de voorzitter van de raad van bestuur van Toyota, zijn de aandelen van de Blauwe Ovaal gestegen.

Besparing
Zal Ford overleven of niet? Dat is één van de vragen die Detroit bezig houdt. Nu er een gesprek is geweest tussen Alan Mulally, CEO van Ford en Fujio Cho, de voorzitter van de raad van bestuur van Toyota, zijn de aandelen van de Blauwe Ovaal gestegen. Maar de gesprekken zijn niet gegaan over een overname, aldus de Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun, maar zijn een eerste stap naar een samenwerking die moet leiden tot kostenbesparing.

Uit China
DaimlerChrysler heeft bevestigd dat er een overeenkomst is voor de gezamenlijke ontwikkeling van kleine auto's door de Chrysler Group en de Chinese fabrikant Chery Automobile Co. De auto's zullen wereldwijd, dus ook in Europa, worden verkocht door de Chrysler-, Dodge- of Jeepdealers. Een woordvoerder van Chrysler zei dat de overeenkomst nog moet worden goedgekeurd door de Raad van Bestuur, die in januari bijeenkomt, maar ook door de Chinese regering. Met deze overeenkomst is het voor Chrysler mogelijk om relatief snel in de groeiende segment van kleinere auto's te stappen, waarin de Chryslerdivisie nog geen producten heeft.

De auto's zijn al ontworpen en zullen worden gebaseerd op een bestaand model van Chery. Chrysler bepaalt het ontwerp en zal ervoor zorgen dat de auto's voldoen aan hoge kwaliteitseisen.

Toename
Honda heeft ook in december, voor de zestiende maal sinds augustus 2005 zijn eigen maandelijkse productierecord gebroken. Het gaat daarbij om auto?s die wereldwijd door Honda worden gebouwd. De totale productie van Honda komt dit jaar tot en met november uit op 3.350.571, een toename van 6,6 procent ten opzichte van de eerste elf maanden van 2005.