De verkiezing van de Auto van het Jaar 2007 is geëindigd in een close finish met de Ford S-Max als winnaar. Het scheelde maar een haartje met de Opel Corsa, die met slechts 2 punten het pleit heeft verloren

De verkiezing van de Auto van het Jaar 2007 is geëindigd in een close finish met Ford S-Max als winnaar. Het scheelde maar een haartje met de Opel Corsa, die met slechts 2 punten het pleit heeft verloren.

Bij het tellen van de stemmen voor de verkiezing van de Auto van het Jaar 2007 moet de organisatie van de jaarlijkse verkiezing snel duidelijk zijn geweest dat de eindstrijd om de titel zou gaan tussen een drietal finalisten: de Citroën Picasso, de Opel Corsa en de Ford S-Max.
Maar dat het zó'n nipte overwinning zou worden voor de S-Max, was pas duidelijk nadat alle resultaten waren verwerkt.
De 58 juryleden uit 23 Europese landen hadden elk 25 punten te verdelen over acht finalisten, die naast het genoemde drietal bestonden uit de Fiat Grande Punto, Honda Civic, Peugeot 207, de Skoda Roomster en de Volvo C30.

De Opel Corsa kreeg 233 punten, maar Ford?s nieuwe crossover bemachtigde met twee punten meer de titel. Uiteindelijk kwam de Picasso met 222 punten niet meer in de buurt van het tweetal, terwijl de Skoda Roomster verder op afstand bleef. De overige vier finalisten bleven daar weer ver onder.

Vorig jaar was de overwinning van de Renault Clio al een nipte op de Volkswagen Passat, terwijl in 2004 de Toyota Prius juist een overweldigende overwinning binnenhaalde, toen hij met 406 punten finishte en door 37 juryleden op de eerste plaats werd gezet.
Nu kenden 14 juryleden de meeste punten toe aan de Corsa, 12 van hen zetten de Picasso bovenaan en 8 de S-Max.
Opvallend was dat voor de Auto van het Jaar 2007 alle zes Franse juryleden de meeste punten gaven aan de Picasso en dat de drie Zweedse juryleden elk slechts twee punten toebedeelden aan de Volvo C30. Als het aan de Nederlandse juryleden had gelegen, was de C30 de winnaar geweest, gevolgd door de Picasso en de S-Max.
Tijdens de feestelijke bekendmaking in Amsteram nam René Roggen, directeur van Ford Nederland, de prijs in ontvangst van Ton Roks, hoofdredacteur van AutoVisie, het blad dat de Auto van het Jaar-verkiezing al sinds 1964 organiseert.

Uitslag en punten
1. Ford S-Max 235 punten
2. Opel Corsa 233 punten
3. Citroën Picasso 222 punten
4. Skoda Roomster 189 punten
5. Honda Civic 148 punten
6. Peugeot 207 144 punten
7. Volvo C30 141 punten
8. Fiat Punto 138 punten

Auto1
V
anaf komende woendag kunt u via deze site of AutoWeek magazine zelf weer stemmen voor de Auto1-verkiezing. Hierbij wordt de winnaar niet gekozen door een jury bestaande uit journalisten, maar kiest het publiek zélf de beste nieuwe auto van het afgelopen jaar.