AMSTERDAM - General Motors is al een aantal jaren bezig het idee achter de 'auto' radicaal te vernieuwen. Inmiddels heeft men het eerste rijdbare prototype gereed.


De topsnelheid van de Chevrolet Sequel bedraagt 145 km/h

De laatste jaren liet GM op diverse autoshows zien aan een revolutionair nieuwe opzet voor de personenauto te werken. Het begon met de GM Hy-wire die beschikte over een platform van 28 centimeter hoog waarin de volledige aandrijving, remsysteem en ophanging in verwerkt waren. De aandrijving bestond uit een brandstofcel met drie opslagtanks voor waterstof. Daarbovenop kon ieder denkbaar carrosserietype geplaatst worden.

Begin 2005 kwam GM met de Sequel, een prototype van een 5 meter lange SUV met de Hy-wire technologie. Inmiddels is de Sequel doorontwikkeld tot een rijdend prototype. Als eerste voertuig integreert het een brandstofcelmotor met nieuwe technologieën zoals elektronische stuur- en remsystemen, wielnaafmotoren, lithium-ionbatterijen en een aluminium opbouw.

Brandstof

De brandstofcel zet zuivere waterstof om in elektriciteit waarmee een elektromotor aangedreven wordt. De elektromotor beschikt over een vermogen van 65 kW. De topsnelheid van de Chevrolet Sequel bedraagt 145 km/h, van 0 naar 100 km/h moet de 2.170 kg zware auto in minder dan 10 seconden kunnen sprinten. De actieradius tussen twee tankbeurten bedraagt 480 kilometer.

Uitlaatgassen

Het mooie bij dit alles, de uitlaatgassen bestaan uitsluitend uit waterdamp. De benodigde waterstof wordt in drie tanks opgeslagen onder een druk van 700 bar. General Motors denkt in 2010 een productieversie van het milieuvriendelijke voertuig gereed te kunnen hebben.