AMSTERDAM - Fiat’s Centro Stile en koetsbouwer Stola maken van de Fiat Panda een zomerse strandauto. Hij geeft een knipoog naar de 500 Jolly uit de jaren ’60.


De Fiat 600 Jolly uit 1958

VIP-toeristen op het Italiaanse eiland Capri worden rondgereden in deze Fiat Panda Jolly. Het autootje is een ‘remake’ van de 500 Jolly die in de jaren ’60 door het ontwerphuis Ghia werd gemaakt. Het werd destijds een icoon rond de Middellandse zee; onder meer de familie Onassis liet zich er graag in zien. De moderne variant is de Centro Stile van Fiat en is gebouwd door Stola, dat eerder bekend werd met de verlengde Lancia Thesis.

Panda Eco

Fris, licht, chique en mediterraan in kleuren en materialen, zo wordt de Panda Jolly omschreven. Aan het uiterlijk zijn alleen de grille, spatborden en achterklep gewijzigd; die laatste klapt open naar onderen. En natuurlijk is het dak verdwenen. Het dashboard en de zetels zijn afkomstig uit het Panda Eco concept, die eerder op de Autosalon van Genève stond. Ze doen sterk denken aan de rotanstoelen uit de 500 Jolly van Ghia.

De Panda Jolly is bedekt met een materiaal dat rope heet en ook wordt gebruikt bij zeilboten. Dat materiaal is goed bestand tegen de elementen en UV-straling, zodat de Panda er door de jaren heen goed uit blijft zien. De Panda Jolly is en blijft slechts een vingeroefening voor de ontwerpers van Fiat.