AMSTERDAM - General Motors heeft zijn nieuwe pick-up trucks onthuld. De Chevrolet Silverado en de GMC Sierra zijn voor het modeljaar 2007 compleet vernieuwd. Ze komen in Amerika beschikbaar met verschillende cabines en met laadruimtes van verschillende lengtes en met nieuwe, zuinigere motoren.

De GM pick-up trucks zijn een begrip en de nieuwe lichting moet ervoor zorgen dat GM in het segment van de full-size trucks kan blijven concurreren. Want er is nog steeds een grote markt voor werkpaarden als de Chevrolet Silverado en de GMC Sierra, waarbij het gaat om motorvermogen, trekkracht en laadvermogen.

Alles is nu nieuw: chassis, motoren, exterieur, interieur en veiligheidssystemen. De nieuwe trucks hebben niet alleen meer vermogen, ze zijn ook zuiniger dan de generatie die wordt afgelost.

Combinaties

De Chevy Silverado en GMC Sierra zijn technisch zeer nauw verwant, maar hebben beide hun eigen familiegezicht met een unieke carrosserie. Ze komen beschikbaar met drie verschillende cabines en met laadbakken in drie lengtes (respectievelijk 1,77, 2,01 en 2,43 m ) en verschillende soorten chassis, waardoor tal van combinaties mogelijk zijn.

Er is onderscheid tussen de zogenaamde light-duty en heavy-duty modellen. De sterkste uitvoering van een light-duty versie biedt met 4.763 kg de beste trekkracht in zijn klasse.

Vortec V8

De Silverado en Sierra worden uitgerust met de vierde generatie van GM’s legendarische small-block Vortec V8-motoren, nu met AFM, Active Fuel Management en met VVT variabele kleptiming.

Er is ook een FlexFuel motor beschikbaar, die eveneens is voorzien van AFM-techniek, waarbij op E85 ethanol en op benzine gereden kan worden, of op een combinatie van beide.

Er is keuze uit acht verschillende motoren. De basisvariant is de 195 pk sterke 4,3-liter V6, de rest zijn V8’s: de 4,8-liter met 295 pk en een maximum koppel van 414 Nm, de 5,3-liter met 315 pk en 485 Nm koppel, 6,0-liter met 367 pk/508 Nm en de 6,2-liter met 400 pk en 565 Nm die alleen beschikbaar is voor de topversie van GM’s truckserie, de GMC Sierra Denali.

Tractiecontrole

De Silverado en de Sierra worden bovendien standaard uitgerust met StabiliTrak elektronische tractiecontrole met sensoren die het risico op een koprol herkennen, in het dak gemonteerde gordijnairbags opzij, ultrasone parkeerassistent achter en OnStar.

De lichte pick-ups komen dit jaar op de Amerikaanse markt, terwijl de zware uitvoeringen in de eerste helft van 2007 zullen arriveren.