AMSTERDAM - Kort voor de start van de Pepsi 400 Nascar race in Daytona, heeft de Chrysler Group zaterdag bevestigd dat de Dodge Challenger in productie gaat. De reïncarnatie van de muscle car uit de jaren '70 zal in de loop van 2008 op de Amerikaanse markt verschijnen.

Na bijna 35 jaar komt de Dodge Challenger terug, maar dan wel als een moderne muscle car. Het groene licht is daarvoor gegeven door de baas van de Chrysler Group, Tom LaSorda, op de Daytona International Speedway, vlak voor de Nascar race.


De originele Challenger werd maar vier jaar gebouwd: van 1970 tot 1974

De Challenger werd in januari als concept car onthuld op de autotentoonstelling in Detroit. Volgens LaSorda zijn er sinds het debuut van de Viper concept car in 1989 niet meer zulke spontane en warme reacties geweest op een mogelijk nieuw model. Verwacht wordt dat de productieversie dan ook niet veel zal afwijken van de concept car. Hij zal dus in ieder geval een lange motorkap hebben en een korte achterkant.

Handgeschakeld

De concept car is ontworpen door de styling studio van Chrysler in Californië en heeft een 425 pk sterke 6,1-liter Hemi V8 onder de kap, die werkt met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Volgens Chrysler moet de Challenger daarmee in staat zijn in 4,5 seconden te accelereren naar 100 km/h en heeft hij een top van bijna 280 km/h.


De Challenger werd in januari als concept car onthuld op de autotentoonstelling in Detroit

Pony car

De originele Challenger werd maar vier jaar gebouwd: van 1970 tot 1974, maar verdiende de reputatie als één van de meest gevraagde, originele 'pony cars'. Een tiptop gerestaureerd exemplaar heeft een waarde van enkele tonnen. De nieuwe Dodge komt als 2008-model in de loop van 2008 op de Amerikaanse markt. Over export wordt nog met geen woord gerept.