AMSTERDAM - Onlangs onthulde Kia de eerste foto's van de nieuwe Kia Carens. Op Hemelvaartsdag beleeft de auto zijn Europese debuut op de autoshow in Madrid. Alle details zijn nu bekend.

De nieuwe Carens is duidelijk gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. De lengte, breedte en hoogte namen met respectievelijk 55, 70 en 40 mm toe. De Carens biedt zeven zitplaatsen.


De Carens staat vanaf oktober bij de Nederlandse dealers

Volgens Kia kunnen zelfs volwassenen tot 1,80 m lichaamslengte nog goed toeven op de derde zitrij. Door een speciale vorm van de brandstoftank kon de vloer achterin met 40 mm zakken. Het onderstel deelt de Carens met de onlangs vernieuwde Magentis. De wielbasis is met 2,70 m bijna identiek, de spoorbreedte voor en achter zijn met ruim 8 cm toegenomen ten opzichte van het oude model.


De Carens biedt zeven zitplaatsen

De nieuwe Carens is straks verkrijgbaar met een 2,0-liter benzine- en dieselmotor. De 16-kleps benzinemotor met variabele kleptiming heeft een maximum vermogen van 142 pk bij 6.000 tpm en een maximum koppel van 184 Nm bij 4.250 tpm. De 16-kleps diesel met common rail inspuiting is goed voor 135 pk bij 4.000 tpm en 304 Nm bij 2.000 tpm. De diesel is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Beide krachtbronnen zijn optioneel met een viertraps automaat verkrijgbaar.

Crashtests

Kia belooft een goede score in de EuroNCAP crashtests en een aan Europese maatstafen aangepast rijgedrag. Dat laatste zullen we binnenkort kunnen beproeven. De Carens staat vanaf oktober bij de Nederlandse dealers in zowel 5- als 7-persoons uitvoeringen. Prijzen zijn nog niet bekend.