AMSTERDAM - General Motors-directeur Bob Lutz doet in de Duitse vakpers uitspraken over het toekomstige modellenpalet van Opel. Voor de komende jaren wordt nagedacht over vier nieuwe modellen.

General Motors-chef Bob Lutz spreekt in de Duitse vakpers over vier nieuwe modellen. Nog dit decennium wil Opel graag een SUV ónder de Antara op de markt brengen. De auto heeft de projectnaam 'small SUV'. Ook Chevrolet zal van dit model profiteren. Opel en Chevrolet willen hiermee de strijd aangaan met de populaire Hyundai Tucson en Kia Sportage. Als productieplek denkt GM aan Thailand, Mexico en India.

Marktaandeel Volkswagen

Een tweede nieuw model is een Multi Activity Vehicle (MAV). Opel gaat dat model tussen de Astra stationwagen en de Zafira positioneren. Hiermee hoopt Lutz marktaandeel af te snoepen van onder meer de Volkswagen Golf Plus. Begin volgend jaar bepaalt de Opel-directie waar het model zal worden gebouwd.

Vlaggenschip

Het derde nieuwe model waarover wordt nagedacht, is een groot vlaggenschip. De kansen voor een nieuwe grote Opel staan volgens Lutz beter dan vijftig procent. Begin 2007 wordt de knoop doorgehakt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de grote Opel een crossover op basis van een verlengd Vectra-platform.

Het vierde nieuwe model waar Opel aan denkt is een auto à la Smart Fortwo. Opel heeft al eens de kleine Trixx concept car laten zien. Na lang beraad is toen besloten niets met dat kleintje te doen. Eén van de redenen daarvan is dat Fiat de samenwerking met GM stopte.

Mini

Opel en Fiat hadden samen op het platform van de Trixx een mini willen bouwen. Nu is Fiat voor zijn 500 in zee gegaan met Ford die op het zelfde platform de nieuwe Ka bouwt. Nu keert Opel op zijn schreden terug en wordt toch weer een mini-auto overwogen. Of en wanneer het kleintje komt, is nog niet duidelijk.