AMSTERDAM - Het Engelse automerk Bristol leeft weer. Dit jaar wordt zelfs het zestigjarig bestaan van de autofabrikant gevierd.

Het automerk Bristol is direct na de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit vliegtuigbouwer British Aeroplane Company. In 1946 werden de eerste auto's afgeleverd.


Bristol 400 (1946) en Bristol Fighter (2006)

Inmiddels is Bristol een excentrieke autofabrikant die per jaar een handjevol auto's op ambachtelijke wijze produceert. Er zijn alleen rechtsgestuurde exemplaren te koop.

Speciale versie

In het jubileumjaar bouwt Bristol een speciale serie van de Blenheim Speedster die is voorzien van de 5,7-liter V8 Hemi-motor van Chrysler. In de Blenheim Speedster levert die 370 pk.

Ook kondigt Bristol aan dat dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de Fighter, de tweezits sportauto van het merk. Die auto staat in de recordboeken omdat hij met een Cw-waarde van 0,2555 de laagste luchtweerstandcoëfficiënt van alle productieauto's heeft.

Blenheim 3

Tot slot is er nog de Blenheim 3, het derde model uit het programma van Bristol. Die auto is al jaren hetzelfde en geïnspireerd op een prototype uit de jaren '50. "Built by hand up to a high standard rather than down to a price," zegt Bristol over die auto. Vrij vertaald betekent dit dat deze auto geheel met de hand is gebouwd, en onbetaalbaar is.