TURIJN - Studenten van de IED-ontwerpschool in Turijn zijn verantwoordelijk voor de Haizea. Het ontwerp moet een tip van de sluier oplichten over de identiteit van Lancia in de toekomst. Het merk viert dit jaar het honderdjarig bestaan.

De studenten van IED hebben een model in de schal 1:1 gebouwd van de Haizea, een futuristische Lancia. De auto is 4,96 meter lang, 1,93 meter breed en 1,42 meter hoog. De wielbasis is 2,72 meter.


Met het ongelijk verdeelde gewicht willen de ontwerpers snelheid in het model creëren

De motor is in het midden van de auto is geplaatst en om de gewichtsverdeling optimaal te houden, zijn boven de voorwielen elektromotoren geplaatst. De studenten willen met de Haizea laten zien welke kant Lancia in de toekomst op moet.

Veiligheid

Bij het ontwerp van het platform heeft veiligheid de meeste prioriteit gegeven. De stoelen en het instrumentenpaneel zijn aan het platform verankerd. Op deze manier kan de kracht die vrijkomt bij een botsing, optimaal worden geabsorbeerd.

Wind

Voor wie kijkt naar de Haizea lijkt het gewicht ongelijk verdeeld. De voorzijde heeft een veel zwaardere aanblik. Daarmee willen de ontwerpers snelheid in het model creëren. De auto gaat volgens de studenten de strijd aan met de wind. Daarmee is ook de naam verklaard: Haizea is Baskisch voor wind.