AMSTERDAM - Met de introductie van de MKX en de MKS heeft Ford s luxe divisie Lincoln het roer omgegooid wat betreft de naamgeving van zijn modellen. Sterker nog: de Zephyr, die pas sinds het afgelopen najaar op de Amerikaanse markt is, wordt omgedoopt tot MKZ.


De naam Zephyr is een kort leven beschoren

Het afgelopen jaar haalde Ford een bekende naam van weleer uit de kast: Zephyr. Hij werd gebruikt voor een sedan van luxe divisie Lincoln. Maar de 2006 Zephyr is echter een kort leven beschoren. Althans zijn naam. Met ingang van het volgende modeljaar, dat na de zomer op de markt komt, wordt de Zephyr omgedoopt tot MKZ.

Imago

Men denkt dat het beter is voor het imago van Lincoln om geen namen meer te gebruiken, maar letters. Daarom waren de twee nieuwe auto´s die in Detroit werden onthuld ook al voorzien van een lettercombinatie. De crossover heeft de aanduiding MKX en de nieuwe sedan zal als MKS door het leven gaan. MK staat voor Mark een aanduiding die Lincoln gebruikte zoals in Mark II.

Opties

De Zephyr, pardon MKZ, krijgt voor het nieuwe modeljaar meteen een nieuwe 3,5-liter V6 motor met 250 pk. Hij vervangt de huidige 221 pk sterke 3-liter V6 en zal worden gekoppeld aan een zestraps automatische transmissie. Vierwielaandrijving zal als optie beschikbaar zijn. Het nieuwe model, dat een iets andere neus en nieuwe 17-inch aluminium wielen krijgt, is onthuld op de Chicago Auto Show.