AMSTERDAM - Dit jaar wordt Dodge in Europa als nieuw merk gelanceerd. Het begint allemaal met de Caliber. Volgend jaar komt de mid-size SUV Nitro de gelederen versterken.

Amerika wordt alvast opgewarmd voor de komst van de Dodge Nitro. Woensdag wordt het productiemodel onthuld op de autoshow in Chicago. Vorig jaar werd de Nitro daar als concept car getoond. In de tweede helft van dit jaar staat hij daar bij de dealers. Begin 2007 maakt de auto de oversteek naar Europa.


De Dodge Nitro is voorzien van het Load ´n Go-systeem

Karakter

Volgens Dodge is het grote verschil tussen de Nitro en de andere mid-size SUV´s dat de Dodge karakter heeft. De twee leverbare V6-motoren en de leverbare 20 inch wielen zijn daarvoor het bewijs.

Waarschijnlijk houdt de productieversie van de Nitro de maten van de concept car aan: een lengte van 4,57 meter, een breedte van 1,86 meter en een hoogte van 1,76 meter. De wielbasis is 2,75 meter en de bodemvrijheid van de concept Nitro was 19,8 centimeter.


Woensdag wordt het productiemodel onthuld op de autoshow in Chicago

In Amerika wordt het model leverbaar als Nitro, de wat luxueuzere Nitro SLT en als Nitro R/T. De eerste twee zijn voorzien van een 3,7-liter V6 met 210 pk en een maximaal koppel van 319 Nm. De R/T heeft een 155 pk sterke V6 met maximaal 360 Nm koppel.

Diesel

Het ligt in de lijn der verwachting dat voor Europa ook andere motoren worden aangeboden, waaronder natuurlijk een diesel. Ook in de VS heeft de Nitro standaard een handgeschakelde zesversnellingsbak. Een viertraps automaat is tegen meerprijs leverbaar. De snelle versie heeft standaard een vijftraps automaat. Bij alle versies is er keuze tussen twee- en vierwielaandrijving.

Laadruimte

De Dodge Nitro is voorzien van het Load ´n Go-systeem. Dat is een lade die maximaal 46 cm uit de laadruimte kan worden geschoven en zo´n 180 kilo kan dragen. Hij is gemakkelijk schoon te houden omdat hij gemaakt van duurzaam plastic. De Nitro kan een aanhanger van 2268 kg trekken. Standaard krijgt de Nitro EPS, ABS, Electronic Roll Mitigation en gordijnairbags.