AMSTERDAM - Fiat bouwde voor de Bologna Motorshow een legervoertuig van vrachtauto-dochter Iveco om tot een Italiaanse variant van de Hummer.


De basis wordt gevormd door de Iveco LMV, een legervoertuig dat inmiddels door het Italiaanse en Britse leger wordt gebruikt

Fiat wil met de Oltre zijn kunnen op het gebied van off-road-auto´s laten zien. De basis van het voertuig wordt gevormd door de Iveco LMV (Light Multirole Vehicle), een legervoertuig dat inmiddels door het Italiaanse en Britse leger wordt gebruikt. Voor de Oltre hebben de Italianen zich zonder twijfel laten inspireren door de Hummer. De showauto is 4,87 meter lang, 2,05 meter hoog en 2,20 meter breed; daarmee komen de formaten vrijwel overeen met die van de Hummer H2.

Solide

De hoekige wielkasten bepalen volgens de ontwerpers de vormen van de Oltre – dat ongeveer voorbijstreven betekent. De deurgrepen zijn verzonken in de carrosserie, zodat ze niet in de weg zitten bij een offroad-parcours. De buizenconstructie boven de carrosserie zorgt voor een solide indruk – net als de rolkooi binnenin.

De Oltre heeft permanente vierwielaandrijving en een bodemvrijheid van vijftig centimeter. Bovendien zijn er drie blokkeerbare differentiëlen Fiat beweert dat de Oltre een dwarshelling van veertig procent aankan en een aanloophoek van 80 procent. Doorwaadbare plaatsen mogen maximaal 85 centimeter diep zijn.

Automaat

De Oltre Fiat heeft een van Iveco afkomstige viercilinder 3,0-liter dieselmotor met een vermogen van 185 pk en een maximaal koppel van 456 Nm. Die is gekoppeld aan een zestraps automaat. De topsnelheid van het voertuig is 130 km/u. De Oltre weegt - met gevulde brandstoftanks – zo´n zeven ton en hij heeft een laadvermogen van drie ton.