De conceptauto Aceman vormt niet alleen het uitgangspunt voor een kleine, elektrische SUV van MINI. Hij verraadt ook de koers van het merk in de nabije toekomst. Zo kun je de auto's straks nóg persoonlijker maken en MINI neemt afscheid van glimmend chroom in het design.

De Aceman speelt een dubbelrol. Aan de ene kant vormt hij de basis voor een nieuwe, kleine SUV die MINI binnen twee jaar op de markt brengt. Maar in detail laat hij ook zien welke kant het merk de komende jaren op wil. Zo wordt het interieur vrolijker dan ooit, onder meer door gebruik te maken van nieuwe materialen, opvallende stiksels en bonte kleuren. En je kunt de auto nóg meer aan je persoonlijke smaak aanpassen. Zo kan er straks gekozen worden voor een verschillende vormgeving van de achterlichten.

Rond de ruiten zijn de chroomkleurige lijsten verdwenen. Ook in het interieur vind je geen chroom, en leer is daar eveneens verdwenen. Zo is het stuurwiel met velours bekleed en zijn zelfs de knoppen op de spaken achter een dun laagje stof verstopt. Verder valt het op dat de handgrepen zijn verzonken in de portieren: iets wat je tegenwoordig wel vaker bij nieuwe auto's ziet.

“Volgens MINI kan er ook informatie over de gehele breedte van het dashboard geprojecteerd worden: van "een gedetailleerde landkaart tot een wollige wolkenlucht".”

De elektrische versie van de driedeurs MINI Hatchback is momenteel de enige elektrische auto van MINI, maar zal dat niet lang blijven. Zo werkt MINI onder meer aan een volledig nieuwe Countryman, een auto die behalve met verbrandingsmotoren ook met een elektrische aandrijflijn leverbaar wordt. Die Countryman krijgt een kleinere cross-over naast zich die puur en alleen als EV verschijnt. De voorbode daarvan is de MINI Concept Aceman.

MINI zegt dat de van de Concept Aceman afgeleide productieversie een plekje krijgt tussen de straks volledig nieuwe driedeurs MINI Hatchback en de volgende generatie van de Countryman. Dat lijkt te betekenen dat de MINI Hatchback met vijf portieren komt te vervallen. MINI hoeft het daarna niet zonder compacte vijfdeurs te doen, ook de Concept Aceman heeft namelijk - met de achterklep meegerekend - vijf portieren. Technische specificaties van de aandrijflijn geeft MINI overigens nog niet vrij.

De Aceman heeft een groot, rond oledscherm voor het infotainment.

De Aceman heeft een groot, rond oledscherm voor het infotainment.
De Aceman heeft een groot, rond oledscherm voor het infotainment.
Foto: Mini

Aceman is een kleine Countryman

De MINI Concept Aceman is op het oog echt een kleine Countryman. Het studiemodel is 4,05 meter lang, 1,99 meter breed en 1,59 meter hoog. Die afmetingen zijn opvallend, ze maken de Aceman namelijk zo'n 7 centimeter langer dan de vijfdeurs Hatchback en maar liefst 36 centimeter korter dan de huidige Countryman.

De afstand tot de Countryman neemt in de toekomst verder toe, omdat die SUV bij zijn generatiewissel een kleine groeispurt maakt. Verder is de Aceman opvallend genoeg zo'n 5 centimeter korter dan de driedeurs cross-over waar zijn naam sterk op lijkt: de tussen 2012 en 2016 geproduceerde Paceman.

Geen moderne MINI zonder de nodige designverwijzingen naar de beroemde Britse vlag, de Union Jack, en dus heeft ook de Aceman achterlichten met een Union Jack-achtig patroon. Net als bij de huidige MINI's heeft dat twee pijlachtige vormen in de achterlichten tot gevolg.

Daarbij heeft de Concept Aceman een fors imperiaal in de vorm van de Union Jack. Op de achterklep staat groot de modelnaam Aceman uitgeschreven. Erboven zie je een 2D-versie van het MINI-logo. In zowel de voor- als achterbumper prijken oranjekleurige luidsprekers die bij het ontgrendelen van de auto een riedeltje laten horen. Dat tafereel gaat gepaard met een uitgebreide lichtshow en een knipogende Aceman.

Maximaal vijf inzittenden vinden een plek in de Aceman.

Maximaal vijf inzittenden vinden een plek in de Aceman.
Maximaal vijf inzittenden vinden een plek in de Aceman.
Foto: MINI

Plek voor vijf inzittenden

Ondanks zijn relatief compacte afmetingen wordt de MINI Aceman een cross-over die - in ieder geval op papier - plek biedt aan vijf inzittenden. Dat heeft de Aceman onder meer aan zijn elektrische aandrijflijn te danken. Hoewel het interieur van de MINI Concept Aceman met al zijn vrolijk gekleurde stofjes vrij bombastisch oogt, is het geheel minimalistisch vormgegeven.

Het dashboard bestaat uit weinig meer dan een met stof bekleed paneel met in het midden een rond display. Dat ronde oledscherm is natuurlijk een moderne interpretatie van het ronde instrumentenpaneel dat MINI al jaren in zijn auto's voert.

Onder het scherm zit een paneeltje met daarin een zeer select aantal knoppen en schakelaars waarmee je de onder meer de handrem en de audio-installatie bedient of de rijrichting kiest. De ruimte tussen de voorstoelen wordt gevuld door een handige console met daarin onder meer opbergruimte, een inductielader (draadloos je smartphone opladen) en bekerhouders.

Volgens MINI kan er ook informatie over de gehele breedte van het dashboard geprojecteerd worden, van "een gedetailleerde landkaart tot een wollige wolkenlucht". MINI biedt je verder de mogelijkheid om te kiezen uit zogenoemde Experience Modes die invloed hebben op de lay-out en de kleurenthema's van het oledscherm en de projecties.

De productieversie van de Aceman komt waarschijnlijk al eind volgend jaar op de markt. Ook zit er bij MINI een volledig nieuwe generatie van zijn driedeurs hatchback in het vat.